Zveza Nato ne bo zmanjševala sil na Kosovu

Ljubica Jelušič je povedala, da ni pričakovati sprememb v številu in v nalogah slovenskih vojakov v operaciji Kfor.

Objavljeno
03. februar 2012 16.56
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Bruselj - Zveza Nato za zdaj ne bo zmanjševala svojih sil na Kosovu, prav tako ni pričakovati sprememb v številu in predvidoma tudi ne v nalogah slovenskih vojakov v Natovi operaciji Kfor, je danes v Bruslju po udeležbi na dvodnevnem zasedanju obrambnih ministrov članic zveze Nato povedala obrambna ministrica Ljubica Jelušič, ki opravlja tekoče posle.

Odločitev o zmanjševanju sil, ki je bila predvidena ob koncu lanskega leta, se zaradi lanskih nemirov na severu Kosova in še vedno napetega stanja prenaša v drugo polovico letošnjega leta, je po poročanju Slovenske tiskovne agencije povedala Jelušičeva.

Gre za prehod v fazo Vrata 3, ki predvideva zmanjšanje pripadnikov Kforja s približno 5800 na okoli 2000. V operaciji Kfor trenutno sodeluje 23 članic Nata in sedem partnerskih držav. Na Kosovu je sedaj okoli 300 slovenskih vojakov.

Slovenska stališča glede Kosova po ministričinih besedah ostajajo nespremenjena. Slovenija je v Kforju pripravljena sodelovati, dokler bo to potrebno, sicer pa se zavzema za poudarek na političnem procesu, saj z vojaškimi sredstvi ni mogoče reševati razmer na Kosovu.

Obrambni ministri Nata sicer po ministričinih besedah ugotavljajo, da je Kfor od vseh mednarodnih dejavnikov na Kosovu najbolj legitimen in sprejemljiv za sprte strani na Kosovu ter da se je treba izogibati povečevanju politične napetosti.

Jelušičeva je iz razprave na dvodnevnem zasedanju izpostavila še, da imajo članice Nata precej različne poglede na to, kaj za Srbijo danes pomeni perspektiva članstva v EU - ali je to zanjo še vedno mamljiv korenček ali vse manj zanimiva nagrada.

Ministrica je še pojasnila, da bo bataljon za hitro posredovanje, ki sta ga doslej skupaj vodili Avstrija in Nemčija, katerih vojaki so bili hudo ranjeni v spopadih s Srbi na severu Kosova, sedaj prevzela Italija. Za slovenske vojake naj to ne bi prineslo sprememb, še poroča STA.