100 dni ognja za 100 dni gorja

V Ruandi so danes ob 20. obletnici začetka genocida prižgali plamenico, ki bo prihodnjih 100 dni opominjala na 800.000 žrtev.

Objavljeno
07. april 2014 12.33
Posodobljeno
07. april 2014 12.33
FRANCE-RWANDA-GENOCIDE-ANNIVERSARY
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si
Pred natanko 20 leti, dan po sestrelitvi letala takratnega ruandskega in burundijskega predsednika Juvénala Habyarimana, se je na ruandskih tleh začelo sistematično in brezkompromisno iztrebljanje celotnega ljudstva. V 100 dneh je umrlo več kot 800.000 Tutsijev in zmernih Hutujev, neusmiljeno so z mačetami, streli in granatami morili otroke, ženske in moške.

Ruanda, prizorišče genocida, se danes spominja okrogle obletnice morije. Spominski plamen je v zadnjih mesecih razsvetljeval mesta in vasi po vsej državi, danes pa je naposled prispel k nacionalnem spomeniku, kjer so z njim prižgali plamenico, ki bo gorela natanko 100 dni.

Pred stadionom v Kigaliju, kjer se je že začela osrednja slovesnost, katere se udeležujejo afriški voditelji, evropski in ameriški diplomati, se je od jutra vila kolona ljudi. Ljudje so peli tradicionalne žalostinke in se spominjali na grozodejstva tistih dni. »To je dan, ko se znova obudijo obrazi ljubljenih, ki so takrat življenje izgubili,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala Marie Muresyankwano.

Med današnjimi slavnimi govorici je tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, predstavnik organizacije, katere odziv na takratne dogodke je bil večkrat glasno kritiziran. »Številni pripadniki Združenih narodov so takrat pokazali neverjeten pogum. A lahko bi storili veliko več. Morali bi storiti veliko več. Vojsko smo iz Ruande umaknili takrat, ko bi jo najbolj potrebovali,« je med govorom povedal Ban Ki Mun, ki je dodal, da se ZN dvajset let pozneje posipajo s pepelom. »Leto pozneje, v Srebrenici, je na območjih, ki so jih Združeni narodi razglasili za varne, zavladala nevarnost, nedolžne so zapustili, prepustili pokolu. Sramota ostaja, tudi generacijo po dogodkih.«

Sporen ni bil le odziv ZN, ampak tudi Francije in Belgije, ki jo Ruanda obtožuje »sodelovanja« pri genocidu. Ruandski predsednik je Paul Kagame je Francijo obtožil neposredne vloge v pripravah na genocid, kar država ostro zanika in se za razliko od Belgije ne namerava opravičiti. Zaradi spora je ruandska vlada sporočila, da Francija na slovesnosti ob obletnici ne bo zastopana.