Abekonomija – brez zadolževanja ne bo rasti

Finančni strokovnjaki po svetu opazujejo vsako potezo japonskega premiera, ki se je odločil za povečanje javne porabe.

Objavljeno
11. januar 2013 08.02
Posodobljeno
11. januar 2013 08.13
JAPAN-ECONOMY/STIMULUS
Zorana Baković
Zorana Baković

Nova vlada premiera Šinza Abeja je v petek odobrila stimulativni paket v vrednosti več kot 20.000 milijard jenov (več kot 224 milijard dolarjev). Ta bo v prihodnje dodal dva odstotka k rasti japonskega­ gospodarstva in prinesel 600.000 delovnih mest.

To je druga največja finančna injekcija v zgodovini Japonske in največja po vrednosti po letu 2008, ko se je vlada s svežo količino denarja postavila po robu valu globalne krize. Polovico od odobrene vsote bo porabila vlada, preostanek bodo dobili lokalne oblasti in zasebno gospodarstvo.

Abe je z odločitvijo vlade javnost seznanil na tiskovni konferenci in hkrati centralno banko spodbudil k agresivnejšemu odobravanju kreditov in doseganju novega inflacijskega cilja, da bi se tako tretje največje gospodarstvo na svetu končno izvleklo iz recesije. Obljubil je, da bo do leta 2015 njegova vlada namenila 19.000 milijard jenov (216 milijard dolarjev) za obnovo priobalnih regij, ki sta jih leta 2011 prizadela potres in cunami. »Japonska brez obnove nima prihodnosti,« je izjavil Abe med predvolilno kampanjo, ki jo je simbolično začel v mestu Fukušimi. Ko je zmagal na volitvah in drugič postal premier, je najprej obiskal prefekturo Fukušimo in tam držav­ljanom napovedal veliki korak v porabo.

Obnovitev občutka varnosti

»Obnova bo potekala v povsem drugačnem obsegu,« je takrat rekel Abe, ta teden pa se je po zasedanju odbora za spodbujanje obnove sestal z guvernerjem prefekture Mijagi, ki jo je potres najbolj prizadel, in od njega zahteval seznam sredstev za rekonstrukcijo. Samo za projekte v Mijagiju bi potrebovali približno deset tisoč milijard jenov (110 milijard dolarjev). S tem je presežena omejitev, ki jo je nekdanja vlada Demokratske stranke Japonske (DPJ) uvedla, da bi zmanjšala čezmerno zadolženost.

»Vsak član mojega kabineta bo imel občutek, da je minister za obnovo,« je napovedal Abe, ko ga je njegova Liberalnodemokratska stranka, ki je 16. decembra zmagala na parlamentarnih volitvah (LDP), izvolila za premiera. Abe se ne bo posvetil samo obnovi prizadetih regij, temveč se bo lotil tudi obujanja industrije. »Brez oživitve avtomobilske industrije ne bo preporoda Japonske,« je izjavil minister za industrijo Tošimicu Motegi.

Abejev cilj je pravzaprav obnoviti občutek varnosti med državljani, zato bo del sredstev iz stimulativnega paketa dobil tudi vojaški proračun. »Številni so zaskrbljeni zaradi nedavnih napetosti v odnosih med sosednjima državama ali zaradi severnokorejskih raket,« je izjavil obrambni minister Icunori Onodera. »Mislim, da ljudje od nas zahtevajo, naj ta vprašanja rešujemo odločno, da zavarujemo kopno, morje in zrak, zato pripravljamo proračun, ki bo omogočil, da se bomo lahko takoj posvetili tem skrbem.«

Abe bo poskušal ublažiti lanski 3,4-odstotni upad izvoza na kitajski trg, zato bo najprej obiskal države jugovzhodne Azije, v katere Japonska­ veliko vlaga in pričakuje, da bo na njihove trge prodala več blaga. Ta mesec bo obiskal Indonezijo, Vietnam in Tajsko in si prizadeval okrepiti japonsko sodelovanje z Aseanom, kjer se je v zadnjih dveh letih občutno okrepila gospodarska in politična dominacija Kitajske. To ne bo poskus, da bi se Japonska uveljavila kot protiutež Kitajski, je zatrdil glavni sekretar japonske vlade Jošihide Suga. »Kitajska je za Japonsko zelo pomembna država.«

Kljub temu bo del paketa spodbud uporabljen za razvoj sodobne vojaške tehnologije, ki je motiviran predvsem z bližino rastoče supersile. Osrednja točka japonske in kitajske tehnološke modernizacije bodo brezpilotna letala, s katerimi bosta obe državi preletavali sporne otoke Senkaku (ali Diaoyu, kot jih imenujejo Kitajci). Japonska bo do leta 2015 kupila brezpilotna letala vrste global hawk, Kitajska pa je že novembra predstavila svoje modele, ki jih je treba še preizkusiti v zraku. Vojaški strokovnjaki predvidevajo, da se bo prvi spopad med sosedama zgodil ravno z brezpilotnimi letali.

Vprašanje je, ali se bodo Japonci počutili varnejše zdaj, ko njihova vlada troši, kot so se počutili, ko je varčevala. Odgovor bo zelo pomemben za vse države, ki se spopadajo z enako dilemo. Japonska je ena najbolj zadolženih držav. Vsak njen prebivalec je obremenjen povprečno s 5,54 milijona jenov (60.000 dolarjev) dolga. Ker dosedanje stiskanje pasu ni imelo pozitivnih posledic, ima Abe samo še en naboj. Z njim mora zadeti v cilj, sicer bo Japonska ostala brez odgovora na dolgoletne težave.