Afganistan prekinil varnostna pogajanja z ZDA

Iz urada predsednika so sporočili, da so se za ta korak odločili zaradi neskladja med besedami in dejanji ZDA.

Objavljeno
19. junij 2013 12.44
AFGHANISTAN-UNREST-US-NATO
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kabul - Tiskovni predstavnik afganistanskega predsednika Hamida Krazaja je sporočil, da so z današnjim dnem prekinili dvostranska varnostna pogajanja z uradnim Washingtonom zaradi, kot so pojasnili, neskladja med besedami in dejanji ZDA, ko gre za mirovna pogajanja. Državi sta s pogajanji o prisotnosti ameriških sil v Afganistanu po letu 2014 začeli konec lanskega leta.

»Med besedami in dejanji ameriške vlade, ko gre za afganistanska mirovna pogajanja, je veliko neskladja,« je sporočil tiskovni predstavnik predsedniškega kabineta Aimal Faizi. Po poročanju BBC je spor sprožilo uradno ime talibskega predstavništva, ki so ga včeraj odprli v Dohi v Katarju. »Predsednik ni zadovoljen z imenom urada. Nasprotujemo imenu 'Islamski emirat Afganistana', saj to ne obstaja. ZDA poznajo stališče predsednika,« je povedal Faizi. Islamski emirat Afganistana je bilo uradno ime talibanske vlade v Afganistanu od leta 1996 do 2001, ko je padla po ameriški invaziji.

Afganistanski predsednik je svojo odločitev sprejel dan potem, ko so talibi sporočili, da so v Dohi odprli svoje predstavništvo, mednarodne sile Isafa pa so nadzor v državi predale v roke afganistanske policije in vojske. Dokončni umik zavezniških sil iz države je predviden do konca leta 2014. Washington in Kabul sta novembra lani začela s pogajanji o sporazumu, ki bi urejal prisotnost in dejavnost ameriških sil na afganistanskih tleh po letu 2014.

Ameriške oblasti so sicer včerajšnje odprtje političnega predstavništva talibov v Katarju pozdravile in izrazile upanje, da se bodo lahko z njimi neposredno sestale že v prihodnjih nekaj dneh. Predsednik Barack Obama je odprtje predstavništva označil kot »pomemben prvi korak«, a opozoril, da bo treba pred umikom Natovih sil premostiti številne ovire. Med njimi tudi talibske napade na ameriške cilje. Danes zjutraj sta po krajevnem času je v vojaško oporišče, severno od Kabula, ki ga še vedno vodijo ameriške sile, prileteli raketi. »Štirje vojaki so umrli, šest je ranjenih. Raketa je zanetile velik ogenj,« je po incidentu sporočil tiskovni predstavnik talibov Zabihulah Mudžahid, ki je prevzel odgovornost za napad.