Afriška unija: Volitve v Zimbabveju poštene

Misija je vseeno opozorila na težave z volilnim imenikom in na primere, ko so volivce odvračali od volišč.

Objavljeno
02. avgust 2013 14.46
TOPSHOTS-ZIMBABWE-POLITICS-VOTE-FEATURE
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Harare − Splošne volitve v Zimbabveju so bile poštene in verodostojne, je, kot piše Slovenska toskovna agencija, sporočil vodja opazovalne misije Afriške unije, nekdanji nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo. Kljub temu je misija opozorila na težave z volilnim imenikom in na primere, ko so volivce odvračali od volišč. 

»Določenim pomanjkljivostim bi se lahko izognili, a na koncu koncev ne verjamemo, da zaradi teh incidentov volilni rezultati ne bi odražali volje ljudstva,« je dejal Obasanjo. Po podatkih Afriške unije je bilo natisnjenih dva milijona več volilnih lističev, kot je volilnih upravičencev, končni volilni imenik pa je javno dostopen postal šele dva dni pred volitvami.

Čeprav končnih rezultatov sredinih volitev še ni, je stranka predsednika Roberta Mugabeja že v četrtek razglasila zmago. Zmagal naj bi tako Mugabe na predsedniških kot njegova stranka ZANU-PF na parlamentarnih volitvah. Po današnjih navedbah tiskovnega predstavnika ZANU-PF Rugara Gumba pričakujejo, da je stranka dobila od 130 do 140 sedežev v 210-članskem parlamentu.

ZANU-PF trdi, da so bile volitve svobodne in poštene, istega mnenja pa je po pisanju STA tudi osrednja volilna komisija. Medtem pa Gibanje za demokratične spremembe (MDC) Mugabejevega tekmeca Morgana Tsvangiraija ne priznava poraza, trdi, da je prišlo do obširnih volilnih prevar in meni, da bi lahko lažne volitve državo popeljale v krizo.