Afriški migranti v Tel Avivu še vedno protestirajo

Pred veleposlaništvi zahodnih držav so pozivali k podpori njihovim zahtevam, da se jim prizna status prosilcev za azil.

Objavljeno
06. januar 2014 16.22
ISRAEL-AFRICA MIGRANTS-DEMO
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Tel Aviv - Več tisoč afriških migrantov se je danes znova podalo na ulice Tel Aviva. Pred veleposlaništvi zahodnih držav so pozivali k podpori njihovim zahtevam, da se jim prizna status prosilcev za azil.

Pohod migrantov, večinoma iz Eritreje in Sudana, je usmerjala policija, izgredov pa ni bilo. Na ulice se je po navedbah tiskovnega predstavnika policije podalo kakih 10.000 ljudi.

V Tel Avivu je že v nedeljo okoli 30.000 migrantov v središču mesta zahtevalo, da se jim prizna status prosilcev za azil, ter izrazilo nasprotovanje zakonodaji, ki omogoča pridržanje nezakonitih migrantov.

Izrael poudarja, da so migranti pridržani, ker nezakonito prestopijo mejo ter nato nezakonito bivajo in delajo v državi. Migrantom, ki se prostovoljno vrnejo v svojo domovino, ponujajo nagrado v višini več sto dolarjev.

V skladu z zakonodajo, sprejeto 10. decembra, lahko izraelske oblasti migrante, ki v državo vstopijo nezakonito, pridržijo za do leta dni brez kakršnega koli sodnega postopka. Gre za zadnjega v vrsti ukrepov, s katerimi želi Izrael prekiniti pritok beguncev iz Afrike, ki naj bi predstavljali grožnjo judovskemu karakterju države.

Prejšnji zakon je bil sicer še strožji - nezakoniti migranti bi bili brez sojenja lahko pridržani kar tri leta -, a ga je vrhovno sodišče septembra zavrnilo. Več izraelskih organizacij in združenj je že zahtevalo sodno presojo tudi novega zakona.