Agrokor – pribežališče politikov

Odstavljeni minister za turizem in nekdanji guverner sta hitro dobila zaposlitev v koncernu.

Objavljeno
02. november 2013 16.25
ZAGREB, POSLOVNA STAVBA AGROKORJA FOTO/DEJAN VODOVNIK
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Prvi mož koncerna Agrokor Ivica Todorić bo te dni dobil novega sodelavca. To bo nekdanji minister za turizem Veljko Ostojić, ki je z ministrskega položaja odstopil marca letos. Ostojić bo v Todorićevi družbi vodil turistično dejavnost – družbo Karisma.

Pravzaprav zaposlitev nekdanjega hrvaškega ministra za turizem Veljka Ostojića pri Agrokorju oziroma Ivici Todoriću, predsedniku uprave koncerna Agrokor, ki mu je zagrebški Večernji list nadel ime »državni prijatelj številka 1«, ni veliko presenečenje, saj je večina poznavalcev dogajanja te vrste na hrvaškem zaposlitvenem prizorišču prepričanih, da prav Todorić zelo rad naredi usluge te vrste. Še posebej, ko gre za kadre, ki so »bili v vrhu hrvaške politike«.

Veljka Ostojića je hrvaški sabor razrešil letos marca zaradi očitkov, da je oškodoval državni proračun, po odstopu pa je Ostojić dejal, da je odstopil zaradi pritiska, ki so ga povzročile neutemeljene obtožbe, in velike gonje proti njemu. Gonja je njemu in sodelavcem onemogočila, da bi delo opravljal profesionalno, je zatrjeval ob odhodu z ministrskega položaja. Ostojića so povezovali z malverzacijami glede spremembe namembnosti zemljišč v Istri. V afero naj bi bili vpleteni tudi njegova soproga in drugi člani družine.

Hrvaški mediji se pozneje niso kaj veliko ukvarjali z odstavljenim ministrom, ki se je umaknil v zasebnost. Do zdaj, ko so mediji na precej obrobnih straneh objavili novičko o Ostojićevi zaposlitvi pri »državnemu prijatelju številka 1«.

Navsezadnje pa zaposlitev niti ni tako nelogična, saj je Ostojić, ne glede na obtožbe in gonjo o domnevnih malverzacijah, veljal za dobrega poznavalca turističnega dogajanja in turistične prakse. Prav takšnega človeka pa je iskal tudi Todorić, saj je že sredi leta Agrokor oziroma njegova družba KHA1 (z obilno pomočjo partnerjev iz Mehike) kupil Otok znanja oziroma naselje Koločepi pri Dubrovniku, kjer naj bi ob naložbi, vredni približno 18 milijonov evrov, znova zaživelo to nekoč priljubljeno turistično naselje. V »igri«, ki naj bi si jo zaželel igrati Todorić s pomočjo Veljka Ostojića, pa je tudi nekdanje vojaško letovišče Kupari, prav tako v bližini Dubrovnika.

Že lani pa se je v stolpnico Agrokorja kot svetovalec preselil nekdanji guverner hrvaške narodne banke Željko Rohatinski, ki je bil guverner od leta 2000 do lani.

Po odhodu iz narodne banke je Rohatinski zatrdil, da ima nekaj ponudb, med drugim iz ameriške banke Goldman Sachs, kjer naj bi postal član njihovega advisory boarda, in iz bančnega velikana JP Morgan. Potem se je vendarle odločil za domači koncern Agrokor, kjer je bil pred prihodom v narodno banko nekaj časa – kot analitik – že zaposlen. Spletni portal Index.hr je takrat zapisal, da naj bi bil Rohatinski velik prijatelj prvega moža in lastnika koncerna. Navsezadnje tudi zato, kot je zapisal spletni portal, ker je prav Todorić odkupil vse dolgove podjetja žene Željka Rohatinskega, saj naj bi v nasprotnem primeru hišo in bivalne prostore guvernerja Hrvaške narodne banke (in njegove žene) zaplenili.

Menda se je prav z Rohatinskim, ko je ta še sedel na guvernerskem stolčku, lastnik Agrokorja tudi najresneje posvetoval glede možnosti in iskanja pomoči za nakup slovenskega Mercatorja.