Albanci na jugu Srbije kličejo h koncu albanofobije

Na jugozahodu Kosova so protestniki poskušali vdreti v tamkajšnji srbski pravoslavni samostan.

Objavljeno
21. januar 2013 21.03
Kosovo Tense Border
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Beograd – Na Kosovu so zaradi odstranitve spomenika albanskim upornikom v Preševu izbruhnili protesti in nasilje. Albanci na jugu Srbije zahtevajo internacionalizacijo spora, srbski premier Ivica Dačić pa pravi, da gre za notranje vprašanje in da ni razloga za proteste.

V središču Đakovice na jugozahodu Kosova so protestniki poskušali vdreti v tamkajšnji srbski pravoslavni samostan, vendar so jim namero preprečili policisti s pomočjo pripadnikov Natove misije Kfor, na severu Kosovske Mitrovice se je na muhi napadalcev znašla občinska zgradba, v katero je priletelo več zažigalnih bomb, ki k sreči niso povzročile škode, napadena pa so bila tudi pravoslavna pokopališča v vaseh Prilužje, Miloševo in Plemetina.

Protest v Preševu, ki so ga pripravile politične stranke Albancev na jugu Srbije, je medtem minil brez incidentov. Več tisoč ljudi je nosilo transparente z napisi, kot je »Ustavite albanofobijo«, v izjavi za javnost pa so obsodili odstranitev spomenika ter zahtevali njegovo vrnitev in iskanje kompromisne rešitve spora. Zahtevali so tudi odstranitev spomenika srbskim policistom, ubitim v spopadih z albanskimi uporniki leta 2001. Oglasilo se je tudi gibanje Samoopredelitev Albina Kurtija, ki je državljane Kosova pozvalo k miru. Po njihovem mnenju zatekanje k maščevanju ne bo izboljšalo položaja Albancev v dolini Preševa, ampak bo le poslabšalo položaj Kosova.

Beograd zavrača očitke Prištine

Srbski premier Ivica Dačić medtem vztraja, da je bila odstranitev spornega spomenika zakonita in da ni prav nobenega razloga za proteste in nerede. Če je še včeraj govoril o skrajnežih, je danes poudaril, da se ne bodo pogajali s teroristi in tistimi, ki poveličujejo terorizem. V zvezi z izjavami politikov v Albaniji in na Kosovu, da bodo s pomočjo mednarodne skupnosti nadaljevali boj za pravice Albancev na jugu Srbije, je opozoril, da je spor zaradi spomenika notranje vprašanje Srbije.

O grožnji kosovske oblasti, da bo sporna poteza vplivala na dialog z Beogradom, pa je Dačić izjavil, da se kosovski premier Hashim Thaqi, ko gre za carinike na administrativnih prehodih, zavzema za spoštovanje zakonov Kosova, ko gre za spoštovanje srbskih zakonov, pa bi se pogajal. Če bi bil varnostni položaj odvisen od odstranitve spomenika, bi bila Srbija uboga država, je dodal.