Ameriške volitve: Romneyjeva prednost narašča

Kljub povečanemu vodstvu Mitta Romneyja pred Rickom Santorumom se obeta še dolga republikanska predvolilna tekma.

Objavljeno
07. marec 2012 06.28
Posodobljeno
07. marec 2012 06.28
Boris Čibej, New York
Boris Čibej, New York

New York − Čeprav uradni rezultati torkovih glasovanj volivcev republikanske stranke v vseh desetih zveznih državah še niso znani, je »super torek« največ delegatskih glasov, ki bodo odločali, kdo od štirih vodilnih republikanskih tekmecev se bo novembra na volitvah pomeril s sedanjim demokratskim predsednikom Barackom Obamo, prinesel nekdanjemu guvernerju Massachussetsa Mittu Romneyju.

A tudi njegova velika finančna premoč ni preprečila uspešnih nastopov med konservativnimi volivci bolj priljubljenega nekdanjega senatorja iz Pennsylvanije Ricka Santoruma. Kar priča, da letošnje predvolilne sage stare dobre stranke še ne bo tako hitro konec.

Na letošnji super torek so predvolitve pripravili v kar desetih zveznih državah, katerih volivci imajo v rokah več kot tretjino delegatskih glasov, ki jih potrebuje republikanski tekmec, da postane uradni predsedniški kandidat stranke. Največ glasov, 76, je ponujala Georgia, kjer je prepričljivo zmagal njen nekdanji predstavnik v kongresu Newt Gingrich. A to je bila tudi edina torkova zmaga za nekdanjega predsednika zveznega predstavniškega doma. Ta je nekaj časa veljal celo za favorita med republikanskimi tekmeci, a je v zadnjem času zdrknil na tretje mesto.

Svoj vodilni položaj je utrdil Romney, ki je po zadnjih podatkih zmagal tudi v Ohiu, kamor so bile v torek uprte oči vseh političnih opazovalcev. Še pred kratkim so javnomnenjske raziskave v tej zvezni državi kazale veliko prednost Santorumu, toda budžet Romneyevega tabora, s katerim je financiral negativne propagandne napade proti nasprotniku, je bil skoraj desetkrat večji od tekmečevega. Romney je tako po zadnjih podatkih v torek zmagal na predvolitvah v šestih državah (Idaho, Massachussets, Ohio, Vermont, Virginija in Aljaska), Santorum v treh (Oklahoma, Tennessee in Severna Dakota), Gingrich pa v Georgiji.

Posamične zmage so pomembne, saj zaradi medijske pozornosti pomagajo predvolilnim kampanjam kandidatov. A demokratske predvolitve pred štirimi leti so pokazale, da je od zmag (favoritke Hillary Clinton) v tekmah pomembnejši izkupiček delegatskih glasov (končnega zmagovalca Baracka Obame), ki jih te zmage zares prinesejo. Tudi če bi Romney v torek izgubil v Ohiu, bi bil vseeno veliki zmagovec super torka, saj bi tudi v tej zvezni državi dobil približno toliko ali pa mogoče celo več delegatskih glasov kot Santorum, ki se mu zaradi slabo pripravljene kampanje niti ni uspelo uradno registrirati v vseh volilnih okrožjih.

Da bi postal uradni predsedniški kandidat stranke, mora republikanski tekmec do nacionalne konvencije stranke, ki bo konec avgusta na Floridi, zbrati 1144 delegatskih glasov. Ker so medijsko odmevne predvolitve običajno šele začetek predvolilnega postopka v posamični državi, je o tem, koliko delegatskih glasov je kje dobil posamični kandidat, mogoče zgolj ugibati. Ustvarjalci poučnega spletišča The Green Papers ponujajo dva izračuna; eden, »trdi izračun«, pokaže točno število doslej dejansko prejetih glasov, drugi, »mehki«, pa prišteva tudi glasove tistih delegatov, ki bodo najverjetneje prisojeni tekmecem po končanih predvolilnih postopkih. Po njihovih ocenah je vodilni Romney doslej zbral 386 mehkih (in 302 trdih) glasov, Santorum se je s 159 trdimi (in 79 mehkimi) prebil na drugo mesto, Gingrich je tretji (120 mehkih, 96 trdih), teksaški kongresnik Ron Paul, ki doslej ni uspel zmagati še v nobeni zvezni državi, pa je s 73 mehkimi (16 trdimi) glasovi na zadnjem mestu.

Ta mesec so naslednje postaje letošnjega predvolilnega cirkusa večinoma v konservativnejših zveznih državah, kjer je med evangeličanskimi republikanskimi volivci priljubljenejši Santorum, novih uspehov na jugu pa si obeta tudi Gingrich. Prvo naslednjo zmago utegne bogataš Romney, ki ima težave tudi s pridobivanjem glasov med predstavniki »delavskega razreda« republikanske stranke, doseči šele 20. marca v severnjaškem Illinoisu.

Pred tem se bo v državah kakor so Alabama, Mississipi in Kansas moral pomeriti z novim vodilnim »NeRomneyem« Santorumom, ki je že pred super torkom napovedal, da se letos obeta še vroče predvolilno poletje.