Ameriški senat o Haglu za obrambnega ministra šele v sredo

V senatu najprej glasujejo, če bodo predlog dali na glasovanje, šele nato zares glasujejo.

Objavljeno
22. februar 2013 12.06
JORDAN-US-HAGEL-FILES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Washington - Ameriški senat bo šele prihodnjo sredo glasoval o potrditvi kandidature nekdanjega republikanskega senatorja Chucka Hagla iz Nebraske za novega obrambnega ministra ZDA. Na svoji strani ima 53 demokratov, dva neodvisna in pet republikanskih senatorjev, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Vodja senatne večine, demokrat Harry Reid iz Nevade je pretekli teden dal na glasovanje pobudo za konec razprave o kandidatu, ki ga je pred tem potrdil senatni odbor za obrambo, vendar samo z demokratskimi glasovi. Reidova pobuda ni uspela, ker je bila zanjo potrebna večina 60 glasov. V senatu najprej glasujejo, če bodo predlog dali na glasovanje, pri čemer je potrebno zbrati 60 glasov. Šele nato zares glasujejo in takrat je potrebna le navadna večina 51 glasov.

V četrtek je republikanec Dick Shelby iz Alabame dejal, da bo spremenil svoj glas in bo prihodnji teden glasoval za konec debate. »Boljšega žal ne bomo dobili,« je dejal. Poleg Shelbyja sta doslej podporo Haglu izrekla še dva republikanca, na prvem glasovanju pa sta z demokrati glasovali senatorki iz Aljaske in iz Maina, ki doslej nista napovedali spremembo mnenja. S petimi republikanci bo izkupiček natanko 60 glasov, piše STA.

To se lahko še vedno spremeni, saj bodo imeli republikanski senatorji v torek za zaprtimi vrati sestanek. V četrtek je skupina 15 republikanskih senatorjev v Belo hišo poslala pisno zahtevo, naj predsednik Barack Obama Haglovo kandidaturo umakne. Gre večinoma za pripadnike gibanja čajanke ali senatorje, ki jim to gibanje grozi s protikandidati naslednje leto, ko bodo morali spet pred volivce.

Svojim kolegom je pismo poslal republikanec James Inhoffe iz Oklahome in jih prosil, naj spet glasujejo proti koncu razprave in onemogočijo glasovanje o Haglu, ker ta menda ni usposobljen za prevzem položaja. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je poziv za umik kandidature gladko zavrnil in republikance obtožil, da jim je politiziranje pomembnejše od nacionalne varnosti. Dejal je, da nesmiselno politično šopirjenje ne bo ustavilo potrditve, poroča STA.

V bran Haglu se je v četrtek postavil tudi nekdanji vodja senatne večine in predsedniški kandidat Bob Dole. Ranjeni veteran druge svetovne vojne je sporočil, da Hagla odlikujeta pogum in modrost, zaradi česar je več kot usposobljen, da vodi ameriško vojsko. V ameriški zgodovini doslej še ni bilo blokade imenovanja kandidata za obrambnega ministra. Tokrat pa republikanci blokirajo svojega nekdanjega kolega.