Ameriški senat zavrnil spremembe zdravstvene reforme

Izid glasovanje je bil tesen, saj so na stran republikancev prestopili kar trije demokrati.

Objavljeno
01. marec 2012 20.53
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − Ameriški senat je z 51 glasovi proti 48 zavrnil predlagane spremembe zakona o reformi zdravstvenega sistema, ki bi ženskam odvzele pravico do brezplačne kontracepcije, piše Slovenska tiskovna agencija.

Spremembo so zaradi moralnih in verskih zadržkov predlagali republikanci, ki trdijo, da zakon o zdravstveni reformi krši ustavo ZDA oziroma pravice in svoboščine iz prvega amandmaja k ustavi. Demokrati po drugi strani menijo, da bi sprememba omejila dostop žensk do kontracepcije in kršila njihove pravice.

Izid glasovanje je bil tesen, saj so na stran republikancev prestopili kar trije demokrati, in sicer Bob Casey iz Pensilvanije, Joe Manchin iz Zahodne Virginije in Ben Nelson iz Nebraske, ki nasprotujejo pravici do splava. Na stran demokratov pa je prestopila republikanka iz države Maine Olympia Snowe, ki je v torek napovedala, da bo po izteku sedanjega mandata januarja 2013 odstopila.

Republikanci skupaj z vrhovnimi predstavniki Katoliške cerkve v ZDA predsednika Baracka Obamo obtožujejo, da je sprožil vojno proti Cerkvi, ker zakon o reformi zdravstva zahteva, da vsi delodajalci ženskam v policah zdravstvenega zavarovanja omogočijo tudi dostop do brezplačne kontracepcije, ki je razumljena kot del preventive, kar je po novem zakonu brezplačno.

Cerkev je iz tega določila sicer izvzeta, torej katoliškim nunam ni potrebno zagotoviti kontracepcije, določilo pa velja za vse organizacije, povezane s Katoliško cerkvijo, torej tudi katoliške bolnišnice in šole ter druge ustanove, čeprav le za »civilne« oziroma laične uslužbenke, dodaja STA. Obama je pozneje predlagal še, da bi breme stroška brezplačne kontracepcije preložili na zdravstvene zavarovalnice, a republikancev s tem ni pomiril.