Angela Merkel spet v Rimu: nobenih nesporazumov, 
brez reform pa ne bo šlo

Medvladno srečanje pomirja duhove po različnih interpretacijah bruseljskega vrha.

sre, 04.07.2012, 08:54; spremenjen: 20:00

Rim - Nemška kanclerka Angela Merkel je danes popoldne spet prišla v Rim. Nazadnje je bila prejšnji teden tukaj skupaj s francoskim in španskim kolegom, tik pred pomembnim, morda celo prelomnim bruseljskim vrhom.

Rim in Berlin sta od tam izšla kot zmagovalca, vendar vsak s svojimi razlagami in še naprej vsak svojimi stališči. Danes sta se v Rimu zdela enotna. Italijanski premier Mario Monti je več minut našteval kraje in priložnosti, ob katerih sta se samo zadnje dni srečevala z nemško kolegico. V Rimu na pripravljalnem ožjem vrhu in potem na evropskem vrhu, pa na srečanju skupine G8 in skupine G20, pa še pakta Nato.

Razumeti je bilo, da se je zadnje dni vsekakor večkrat videl z Merklovo kot s svojo vlado, ki je medtem pripravljala nove varčevalne ukrepe in operativne reze , ki v italijanski javnosti burijo duhove, saj so na seznamu tudi zapiranja bolnišnic in sodišč, velika desetodstotna odpuščanja v javni upravi, odpustili naj bi tudi petino državnih funkcionarjev. Direktor Fiata Marchionne pa je vladnim ukrepom dodal še svojega - zaprl bo vsaj eno tovarno v Italiji, ker je prodaja avtomobilov v Evropi premajhna.

Nujno poenotenje 
evrske skupine

Zanimanje za novo nemško-italijansko srečanje je bilo veliko zaradi zmagoslavja, ki so ga po bruseljskem vrhu pripravili v Rimu svojemu premieru in pri tem oznanjali, da je premagal Merklovo in jo prisilil sprejeti italijanska stališča o skupnih evropskih ukrepih za ozdravljenje evra in Unije.

Italija je dosegla, da je Nemčija pristala na pomoč potrebnim, na koncu pa je Rim pojasnil, da sam take pomoči sploh ne potrebuje, je bilo razloženo italijanski javnosti. V Berlinu so bruseljski vrh in njegove izide razložili drugače, nobenega svojega poraza niso opazili.

Čeprav se je zdelo, kakor da kanclerka nenadoma prihaja pojasnjevat stališča in urejat račune, je včeraj prišla kot šefica vladne delegacije na srečanje vseh najpomembnejših ministrov obeh držav, od zunanjih do finančnih in gospodarskih. Taka srečanja ima z Italijo tudi Slovenija, letošnje bi moralo biti prejšnji mesec, pa so ga preložili na jesen.

Po pogovorih, ki na najvišji ravni niso bili zelo dolgi, ministri pa so se srečali posebej po resorjih, sta premier Monti in kanclerka Merklova novinarjem razlagala, kako pomebna partnerja sta si Nemčija in Italija, kako pomebno je sodelovati in reševati Evropo, kako nujno se je dobro pripraviti na srečanje evrske skupine prihodnji teden in se pred tem poenotiti.

Merklova je tudi posebej poudarila, da sta »z Mariom vedno našla skupno rešitev«. Če so v težavah sosedi, je tudi Nemčija, je posebej omenila kanclerka. Vse sklepe smo na bruseljskem vrhu sprejemali soglasno, nobenih razlik ni bilo, še posebej ne med Rimom in Berlinom, je rekla. Mario Monti, ki zadnje dni dela noč in dan, vmes pa potuje, je gostji zagotovil, da bo Italija uresničila, kar je obljubila v Bruslju. Pomoči iz evropske vreče pa Italija ne potrebuje, je poudaril.

Povezane novice

Angela Merkel zagovarja 
svojo evrsko politiko
30. junij ob 06:00
Večina nemških komentatorjev govori o porazu na bruseljskem vrhu, zato je bilo vroče v nemškem parlamentu ...

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se