Angela Merkel spet v Rimu: nobenih nesporazumov, 
brez reform pa ne bo šlo

Medvladno srečanje pomirja duhove po različnih interpretacijah bruseljskega vrha.

Objavljeno
04. julij 2012 08.49
Posodobljeno
04. julij 2012 08.54
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim
Rim - Nemška kanclerka Angela Merkel je danes popoldne spet prišla v Rim. Nazadnje je bila prejšnji teden tukaj skupaj s francoskim in španskim kolegom, tik pred pomembnim, morda celo prelomnim bruseljskim vrhom.

Rim in Berlin sta od tam izšla kot zmagovalca, vendar vsak s svojimi razlagami in še naprej vsak svojimi stališči. Danes sta se v Rimu zdela enotna. Italijanski premier Mario Monti je več minut našteval kraje in priložnosti, ob katerih sta se samo zadnje dni srečevala z nemško kolegico. V Rimu na pripravljalnem ožjem vrhu in potem na evropskem vrhu, pa na srečanju skupine G8 in skupine G20, pa še pakta Nato.

Razumeti je bilo, da se je zadnje dni vsekakor večkrat videl z Merklovo kot s svojo vlado, ki je medtem pripravljala nove varčevalne ukrepe in operativne reze , ki v italijanski javnosti burijo duhove, saj so na seznamu tudi zapiranja bolnišnic in sodišč, velika desetodstotna odpuščanja v javni upravi, odpustili naj bi tudi petino državnih funkcionarjev. Direktor Fiata Marchionne pa je vladnim ukrepom dodal še svojega - zaprl bo vsaj eno tovarno v Italiji, ker je prodaja avtomobilov v Evropi premajhna.

Nujno poenotenje 
evrske skupine

Zanimanje za novo nemško-italijansko srečanje je bilo veliko zaradi zmagoslavja, ki so ga po bruseljskem vrhu pripravili v Rimu svojemu premieru in pri tem oznanjali, da je premagal Merklovo in jo prisilil sprejeti italijanska stališča o skupnih evropskih ukrepih za ozdravljenje evra in Unije.

Italija je dosegla, da je Nemčija pristala na pomoč potrebnim, na koncu pa je Rim pojasnil, da sam take pomoči sploh ne potrebuje, je bilo razloženo italijanski javnosti. V Berlinu so bruseljski vrh in njegove izide razložili drugače, nobenega svojega poraza niso opazili.

Čeprav se je zdelo, kakor da kanclerka nenadoma prihaja pojasnjevat stališča in urejat račune, je včeraj prišla kot šefica vladne delegacije na srečanje vseh najpomembnejših ministrov obeh držav, od zunanjih do finančnih in gospodarskih. Taka srečanja ima z Italijo tudi Slovenija, letošnje bi moralo biti prejšnji mesec, pa so ga preložili na jesen.

Po pogovorih, ki na najvišji ravni niso bili zelo dolgi, ministri pa so se srečali posebej po resorjih, sta premier Monti in kanclerka Merklova novinarjem razlagala, kako pomebna partnerja sta si Nemčija in Italija, kako pomebno je sodelovati in reševati Evropo, kako nujno se je dobro pripraviti na srečanje evrske skupine prihodnji teden in se pred tem poenotiti.

Merklova je tudi posebej poudarila, da sta »z Mariom vedno našla skupno rešitev«. Če so v težavah sosedi, je tudi Nemčija, je posebej omenila kanclerka. Vse sklepe smo na bruseljskem vrhu sprejemali soglasno, nobenih razlik ni bilo, še posebej ne med Rimom in Berlinom, je rekla. Mario Monti, ki zadnje dni dela noč in dan, vmes pa potuje, je gostji zagotovil, da bo Italija uresničila, kar je obljubila v Bruslju. Pomoči iz evropske vreče pa Italija ne potrebuje, je poudaril.