Arabska liga preložila srečanje o Siriji za nedoločen čas

O razmerah v Siriji pa se bodo danes zvečer v Džedi pogovarjali zunanji ministri petih zalivskih držav. 

Objavljeno
12. avgust 2012 16.00
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Džeda - Zunanji ministri držav Arabske lige so preložili za danes napovedano srečanje o konfliktu v Siriji, ki naj bi potekalo v savdski Džedi ob Rdečem morju. Srečanje pa so preložili za nedoločen čas, piše Slovenska tiskovna agencija.

Na izrednem srečanju naj bi ministri razpravljali o nadaljnih korakih pri reševanju konflikta v Siriji. V ospredju naj bi bilo tudi iskanje naslednika Kofija Annana, ki je po petih mesecih neuspešnega reševanja sirskega konflikta na začetku avgusta sporočil, da ne bo podaljšal mandata.

Kdaj bo srečanje, še niso sporočili. Namestnik generalnega sekretarja Arabske lige Ahmed Ben Heli je sporočil le, da so ga preložili na kasnejši datum, razlogov pa ob tem niso pojasnili. 

O razmerah v Siriji pa se bodo danes zvečer v Džedi pogovarjali zunanji ministri petih zalivskih držav - Savdske Arabije, Omana, Kuvajta, Združenih arabskih emiratov, Katarja in Bahrajna.Na pobudo Savdske Arabije pa se bodo v torek o Siriji na vrhu pogovarjali voditelji 57 držav Organizacije islamskega sodelovanja.

Med tem pa se spopadi v Siriji nadaljujejo. Sredin siloviti naskok sirske vojske na Alep je bil le začetek v obsežno ofenzivo, katere cilj je znova prevzeti nadzor nad predeli strateško pomembnega mesta, ki so jih v zadnjih tednih osvojili uporniki.

Prizorišče najsilovitejših bojev je bila četrt Salahadin, ki je za režimske sile ključnega pomena, saj skozi njo poteka preskrbovalna pot proti jugu.

V noči na četrtek so se sicer spopadi razvneli tudi v številnih drugih predelih Alepa. Sirski predsednik Bašar al Asad pa je v četrtek imenoval novega premiera, potem ko je prejšnji vršilec te dolžnosti Riad Hidžab pred dnevi prebegnil v opozicijske vrste. Položaj bo zasedel dosedanji zdravstveni minister Vail al Halki.