Arabska liga zavrnila zahteve sirskega režima

Sirski predsednik Bašar al Asad je dejal, da se država ne bo uklonila pritiskom mednarodne skupnosti.

Objavljeno
20. november 2011 11.44
Posodobljeno
20. november 2011 12.14
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Damask − Arabska liga je zavrnila zahteve režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki je predlagal spremembe v njenem načrtu za zaustavitev nasilja, v katerem je po podatkih Združenih narodov življenje izgubilo že 3500 ljudi.

Organizacija je pred dnevi namreč predlagala, da bi sirska mesta, je upor proti režimu najbolj odločen, napotili 500 mednarodnih opazovalcev, a je režim predlagal nekaj svojih pogojev. Med drugim je tako zahteval, da med opazovalci, ki bi jih morala ves čas spremljati vojska, ne bi bilo aktivistov za človekove pravice, po navedbah britanske BBC pa se je celo zavzel, da bi število opazovalcev s 500 zmanjšal na 40.

Kot je sporočila Arabska liga, bi »predlogi in spremembe, za katere si je prizadevala sirska stran, radikalno spremenile naravo misije, katere naloga je uvajanje arabskega načrta za ustavitev krize in obramba sirskih civilistov«.

Zdi se, da so načrti Arabske lige tako padli v vodo, poleg tega pa nič ne kaže, da se nasilje umirja. Ravno nasprotno − predsednik Asad je namreč v pogovoru za britanski časnik Sunday Times dejal, da se država ne bo uklonila pritisku. Zavezal se je, da bo nadaljeval z zatrtjem protirežimskih protestov in zlomil skrajneže, ki bo njegovih besedah pobijajo Sirce. »Naloga vlade je, da se bori proti tem skrajnežem, znova uvede stabilnost in zaščiti civiliste,« je dejal.

Sirsko prestolnico Damask sta davi pretresli siloviti eksploziji. Po še neuradnih podatkih je prostore vladajoče stranke Baath zadelo več granat.

Sirska opozicija predstavila politični program

Sirski opozicijski Narodni prehodni svet (NPS) je danes predstavil svoj politični program, čigar cilj je strmoglaviti režim predsednika al Asada, nato pa po tranzicijskem letu izvesti parlamentarne volitve.

Kot je še sporočila sirska opozicija, je njen cilj »z uničenjem režima, njegovih operativcev in simbolov zgraditi demokratično, pluralno in civilno državo«. Poleg tega namerava NPS »ohraniti, zavarovati in okrepiti miroljubno naravo ljudske vstaje«. Zavezal se je še, da bo v primeru padca režima »prevzel odgovornost in z vojaškim aparatom vodil obdobje tranzicije«.

Narodni prehodni svet, ki ga večinoma sestavljajo Asadovi nasprotniki, Muslimanska bratovščina ter različne kurdske in asirske stranke, so na začetku oktobra ustanovili v Istanbulu. Do zdaj ga je priznala le Libija.