Arabske države obsojajo Netanjahujevo napoved širitve Izraela

Izraelski premier je teden dni pred volitvami obljubil priključitev doline reke Jordan.
Fotografija: Netanjahu napoveduje priključitev doline reke Jordan, če bo izvoljen na torkovih volitvah. FOTO: Amir Cohen/Reuters
Odpri galerijo
Netanjahu napoveduje priključitev doline reke Jordan, če bo izvoljen na torkovih volitvah. FOTO: Amir Cohen/Reuters

Tel Aviv – Veliko kritičnih odzivov je v svetu, med arabskimi državami in posebno med Palestinci vzbudila včerajšnja napoved izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja, da bo, če bo po parlamentarnih volitvah prihodnji torek še naprej ostal predsednik vlade, Izraelu priključil dolino reke Jordan na okupiranem Zahodnem bregu, piše britanski BBC.
 

Priključitev napovedoval že aprila


Netanjahu je priključitev tega območja, ki meri 2400 kvadratnih kilometrov in na njem živi 65.000 Palestincev ter 11.000 izraelskih naseljencev, sicer napovedoval že pred aprilskimi volitvami letos, pa tega ni uresničil, saj mu ni uspelo sestaviti koalicijske vlade.

O tokratni napovedi priključitve v Arabski ligi pravijo, da gre za nevaren razvoj dogodkov, ki ni nič drugega kot agresija. Palestinski diplomat Saeb Erekat je za BBC dejal, da »bi bila takšna poteza vojni zločin, ki bi pokopal vsako možnost za mir«. S tem se strinja tudi visoka palestinska predstavnica Hanan Ašravi in dodaja, da Netanjahujeva napoved »uničuje možnost rešitve palestinskega vprašanja v obliki dveh držav«.

Tiskovni predstavnik Združenih narodov Stephane Dujaricc je v torek v odzivu dejal, da takšna poteza ne bo imela nobenega mednarodnega pravnega učinka. Stališče generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa je bilo vedno jasno – enostranski ukrepi ne pomagajo mirovnemu procesu.

»Vsaka izraelska odločitev, da vsili svoje zakone, nadzor ali upravo nad zasedenim Zahodnim bregom, je brez mednarodnega pravnega učinka. To bi bilo uničujoče za oživitev pogajanj in mir v regiji ter za bistvo rešitve dveh držav,« je še dejal Dujaricc.

Netanjahu si želi zmage na izraelskih parlamentarnih volitvah. FOTO: Ammar Awad/Reuters
Netanjahu si želi zmage na izraelskih parlamentarnih volitvah. FOTO: Ammar Awad/Reuters

 

»Nevarno stopnjevanje, ki vodi v nasilje«


Za jordanskega zunanjega ministra Aymana Safadija je napoved nevarno stopnjevanje, ki bi lahko sprožilo novo nasilje, posebno oster pa je bil turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu, ki je dejal, da je Netanjahujeva obljuba rasistična in da so njegova sporočila nezakonita in napadalna.

Savdska Arabija je prav tako obsodila napoved priključitve in predlagala nujno srečanje zunanjih ministrov sedeminpetdesetih držav članic Organizacije islamskega sodelovanja. 
 

Kritike tudi doma


Netanjahu je kritik deležen tudi doma, saj Izraelski opozicijski voditelj Yair Lapid o njem pravi, da »noče priključiti ozemelj, ampak glasove na volitvah«, in da je to samo prozorna prazna predvolilna obljuba.

Palestinci želijo dolino reke Jordan zase, Netanjahu napoveduje njeno priključitev Izraelu. FOTO: Ammar Awad/Reuters
Palestinci želijo dolino reke Jordan zase, Netanjahu napoveduje njeno priključitev Izraelu. FOTO: Ammar Awad/Reuters


Izrael je Zahodni breg skupaj z Vzhodnim Jeruzalemom, Gazo in Golansko planoto okupiral med vojno leta 1967. Vzhodni Jeruzalem je tudi dejansko priključil leta 1980, leto zatem pa še Golansko planoto. Dolina reke Jordan formalno kljub okupaciji še vedno ni priključena Izraelu, Palestinci pa to območje zahtevajo za svojo bodočo državo.

Preberite še:

Komentarji: