Argentinska predsednica Kirchnerjeva prisegla za drugi mandat

Kirchnerjeva je na predsedniških volitvah 24. oktobra slavila že v prvem krogu s 54 odstotki glasov.

Objavljeno
10. december 2011 17.09
Posodobljeno
10. december 2011 17.09
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Buenos Aires - Argentinska predsednica Cristina Kirchner je danes prisegla za drugi štiriletni mandat. 58-letna Kirchnerjeva je solzami v očeh prisegla, da bo izpolnjevala svoje dolžnosti v čast ustave in volivcev ter v spomin na svojega pokojnega moža, nekdanjega predsednika Nestorja Kirchnerja.

Slovesne prisege v argentinskem kongresu so se po pisanju Slovenske tiskovne agencije udeležili tudi predsedniki Brazilije, Čila, Urugvaja, Paragvaja in Bolivije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kirchnerjeva je na predsedniških volitvah 24. oktobra slavila že v prvem krogu s 54 odstotki glasov. Njena velika priljubljenost je po oceni analitikov predvsem sad uspešne gospodarske politike. Argentina namreč kljub svetovni krizi beleži gospodarsko rast, brezposelnost pa je s sedmimi odstotki dokaj nizka.

Kirchnerjeva je na predsedniškem položaju nasledila moža Nestorja, s katerim sta ves čas tesno sodelovala, dokler ni lani nenadoma umrl zaradi kapi. Tudi žalovanje, še vedno je namreč oblečena v črno, je spremenila v svojevrstno politično orožje - moža ne pozabi omeniti v nobenem govoru in tako je bilo tudi ob današnji prisegi.