Avstralija še vedno v primežu ognjenih zubljev

Gasilci opozarjajo na možnost poslabšanja razmer, saj se območju približuje neurje z močnimi vetrovi a le malo dežja.

Objavljeno
22. oktober 2013 11.09
AUSTRALIA-WEATHER-FIRE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Canberra − Avstralski gasilci in prostovoljci se še vedno borijo z ognjenimi zublji, ki že teden dni pustošijo po zvezni državi Novi Južni Wales na jugovzhodu države.

Razmere so najhujše na priljubljeni turistični destinaciji Blue Mountains, okoli sto kilometrov zahodno od Sydneyja. Gasilci so delali vso noč in po poročanju tiskovne agencije AFP načrtno združili dva velika požara, da bi ju na ta način oropali goriva in jima posledično preprečili, da bi se združila s še tretjim požarom, ki pustoši po območju in je prejšnji teden uničil okoli 200 domov.

Tamkajšnji gasilski poveljnik Shane Fitzsimmons je povedal, da že opažajo pozitivne rezultate te taktike, kljub temu pa opozoril na možnost poslabšanja razmer, saj se območju približuje neurje z močnimi vetrovi a le malo dežja, kar bo po njegovih besedah ustvarilo zelo težke in nevarne pogoje. »Na voljo imamo približno 24 ur, preden se bo začelo razvijati najhujše vreme,« je dodal. Meteorologi za sredo napovedujejo vetrovi s hitrostjo okoli 80 kilometrov na uro in temperature okoli 30 stopinj Celzija.

Gasilci se sicer z ognjenimi zublji v zvezni državi Novi Južni Wales borijo že od prejšnjega tedna. Pogasili so jih že več deset , okoli 60 pa jih še vedno gori, med njimi 14 povsem brez nadzora. Ognjeni zublji so do sedaj požgali več kot 120.000 hektarov površin, uničili več kot 200 domov, več kot 140 pa je poškodovanih. Zavarovalnice pričakujejo zahtevke za izplačilo v višini več kot 93 milijonov avstralskih dolarjev. Ognjeni zublji so poleg tega zahtevali eno življenje − umrl je moški, ki mu je med gašenjem doma domnevno zastalo srce −, močno pa je narasla tudi onesnaženost zraka v Sydneyju, saj sta mesto prekrila smog in pepel.

Gozdni požari so v Avstraliji predvsem v poletnih mesecih od decembra do februarja izredno pogosti. Največkrat jih zanetijo udari strele ali človek, bodisi iz malomarnosti bodisi načrtno, kot je te dni opozorila komisarka Združenih narodov za podnebne spremembe Christiana Figueres pa so »absolutno« povezani tudi s podnebnimi spremembami in vročinskimi valovi. Eni najhujših požarov so Avstralijo prizadeli februarja 2009, na tako imenovano Črno soboto, ko so ognjeni zublji v zvezni državi Viktorija zahtevali 173 življenj, več kot 400 ljudi je bilo poškodovanih, nastalo pa je tudi za 4,4 milijarde ameriških dolarjev škode.

Zaradi neobičajno suhega in vročega vremena ter rekordnih pomladnih temperatur se je letošnja sezona požarov v Avstraliji začela še bolj zgodaj, kot običajno. Podatki tamkajšnje meteorološke službe kažejo, da je bil prejšnji mesec najbolj vroč september v zgodovini − temperature so bile v povprečju za 2,75 stopinje Celzija višje −, zaradi česar sklepajo, da bi lahko leto 2013 postalo najbolj vroče v novejši zgodovini.