Avstrija je dobila novo (staro) koalicijo

Prvaka avstrijskih socialdemokratske in ljudske stranke sta podpisala novo koalicijsko pogodbo.

Objavljeno
12. december 2013 17.19
AUSTRIA-POLITICS
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Dunaj − Deset tednov po parlamentarnih volitvah in po kakšnih dveh mesecih intenzivnih pogajanj so se ta danes s podpisom pogodbe med največjima strankama v državi končala.

Vlado bo še naprej vodil prvi mož socialdemokratov Werner Faymann, njegov namestnik bo prvak ljudske stranke Michael Spindelegger. Ta bo namesto dosedanjega zunanjega ministrstva tokrat vodil finančni resor.

Podrobnosti koalicijskega dogovora še niso znane, danes popoldne in zvečer se bodo s pogodbo seznanili člani poslanskih skupin in vodstev obeh strank. Vsebino pogodbe bodo javnosti predstavili jutri.

Dogovor med strankama po poročanju avstrijskih medijev predvideva dvig upokojitvene starosti v prihodnjih petih letih za 1,6 leta s sedanjih 58,4 leta na 60 let, dogovor o prodaji državnih deležev v nekaterih velikih podjetjih, kar je bil pogoj ljudske stranke, in zavezo, da bodo prihodki in odhodki proračuna izenačeni do leta 2016.

Enaka kot doslej bo razdelitev ministrstev. Socialdemokrati bodo imeli ministre za delo, šolstvo, obrambo in šport, zdravstvo, promet in tehnologijo. Ljudski stranki pripadajo ministrstva za finance, za zunanje zadeve, za notranje zadeve, za pravosodje, za kmetijstvo in okolje, za gospodarstvo ter za raziskave in razvoj.

Na parlamentarnih volitvah 29. septembra sta obe stranki sicer dosegli zgodovinsko najslabši rezultat, tako da ima prvič velika koalicija v parlamentu manj kot 100 poslancev. Stranki imata skupaj 99 poslancev od 183 mandatov, kar je 50,8 odstotka. V prejšnjem sklicu parlamenta je imela koalicija devet poslancev več.