Avstrijska desnica se je prvič izrecno distancirala od Haiderja

Vodja svobodnjakov je dejal, da je Haider, namesto da bi razbil uveljavljen sistem političnih zlorab, sam postal podkupljiv.

tor, 07.08.2012, 18:15

Dunaj, Celovec - Avstrijska desnica se je zaradi korupcijskih škandalov v povezavi s prodajo banke Hypo Alpe Adria prvič izrecno distancirala od nekdanjega koroškega glavarja Jörga Haiderja. Kot je danes dejal vodja svobodnjakov (FPÖ) Heinz Christian Strache, je Haider, namesto da bi razbil uveljavljen sistem političnih zlorab, sam postal podkupljiv, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Svobodnjaki so tako danes tudi prvič javno komentirali korupcijske škandale, ki pretresajo avstrijsko Koroško, izvirajo pa še iz časov, ko je to zvezno deželo vodil Haider.

Državno tožilstvo preiskuje kar tri od štirih v koroškem deželnem zboru zastopanih političnih strank. V ospredju sta predvsem nekdanja Haiderjeva stranka koroških svobodnjakov (FPK) in tudi konservativna Avstrijska ljudska stranka na (ÖVP). Obe stranki sta pred kratkim zaradi korupcijskih škandalov zamenjali svoje vodstvo, piše STA.

Zaradi škandalov so na Koroškem vse bolj verjetne tudi predčasne volitve v deželni zbor, ki pa jih je za zdaj preprečuje FPK. O tem se je Strache danes po telefonu pogovarjal z vodstvom FPK. Kot poroča STA, so se Strache, koroški glavar Gerhard Dörfler (FPK) in vodja FPK Kurt Scheuch, ki je na tem položaju pred dnevi zamenjal svojega brata Uweja, strinjali glede štirih okvirnih pogojev, ki morajo biti izpolnjeni za razpis predčasnih volitev.

Po mnenju svobodnjakov je treba občutno omejiti stroške predvolilne kampanje, okrepiti pristojnosti deželnega računskega sodišča ter povečati »demokratičnost« koroškega deželnega zbora, da bodo dobile majhne poslanske skupine več glasu, piše STA. Poleg tega zahtevajo, da se ohrani možnost, da koroška deželna vlada pri ustavnem sodišču vloži tožbo proti stalnemu skladu za zaščito evra (ESM).

O omenjenih štirih točkah bo Dörfler po napovedih še danes govoril z vodji ostalih strank, zastopanih v koroškem deželnem zboru.

Poslanci FPK so sicer minuli teden v deželnem zboru preprečili odločanje o zahtevi opozicijskih socialdemokratov (SPÖ), Zelenih in ljudske stranke (ÖVP) za razpis predčasnih volitev, še poroča STA.

Povezane novice

»Haiderjevi dečki« in njihovi grehi
13. oktober ob 08:15
Več sto tisoč evrov v kuvertah in neobdavčeni milijoni čedalje bolj postajajo zaščitni znak nekdanje vladavine.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se