Avstrijska desnica se je prvič izrecno distancirala od Haiderja

Vodja svobodnjakov je dejal, da je Haider, namesto da bi razbil uveljavljen sistem političnih zlorab, sam postal podkupljiv.

Objavljeno
07. avgust 2012 20.15
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Dunaj, Celovec - Avstrijska desnica se je zaradi korupcijskih škandalov v povezavi s prodajo banke Hypo Alpe Adria prvič izrecno distancirala od nekdanjega koroškega glavarja Jörga Haiderja. Kot je danes dejal vodja svobodnjakov (FPÖ) Heinz Christian Strache, je Haider, namesto da bi razbil uveljavljen sistem političnih zlorab, sam postal podkupljiv, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Svobodnjaki so tako danes tudi prvič javno komentirali korupcijske škandale, ki pretresajo avstrijsko Koroško, izvirajo pa še iz časov, ko je to zvezno deželo vodil Haider.

Državno tožilstvo preiskuje kar tri od štirih v koroškem deželnem zboru zastopanih političnih strank. V ospredju sta predvsem nekdanja Haiderjeva stranka koroških svobodnjakov (FPK) in tudi konservativna Avstrijska ljudska stranka na (ÖVP). Obe stranki sta pred kratkim zaradi korupcijskih škandalov zamenjali svoje vodstvo, piše STA.

Zaradi škandalov so na Koroškem vse bolj verjetne tudi predčasne volitve v deželni zbor, ki pa jih je za zdaj preprečuje FPK. O tem se je Strache danes po telefonu pogovarjal z vodstvom FPK. Kot poroča STA, so se Strache, koroški glavar Gerhard Dörfler (FPK) in vodja FPK Kurt Scheuch, ki je na tem položaju pred dnevi zamenjal svojega brata Uweja, strinjali glede štirih okvirnih pogojev, ki morajo biti izpolnjeni za razpis predčasnih volitev.

Po mnenju svobodnjakov je treba občutno omejiti stroške predvolilne kampanje, okrepiti pristojnosti deželnega računskega sodišča ter povečati »demokratičnost« koroškega deželnega zbora, da bodo dobile majhne poslanske skupine več glasu, piše STA. Poleg tega zahtevajo, da se ohrani možnost, da koroška deželna vlada pri ustavnem sodišču vloži tožbo proti stalnemu skladu za zaščito evra (ESM).

O omenjenih štirih točkah bo Dörfler po napovedih še danes govoril z vodji ostalih strank, zastopanih v koroškem deželnem zboru.

Poslanci FPK so sicer minuli teden v deželnem zboru preprečili odločanje o zahtevi opozicijskih socialdemokratov (SPÖ), Zelenih in ljudske stranke (ÖVP) za razpis predčasnih volitev, še poroča STA.