Balkan ogroža sibirski mraz

Mraz je v vzhodni Evropi zahteval okoli 50 življenj, največ na Poljskem in v Ukrajini. V Srbiji so umrli najmanj štirje.

Objavljeno
31. januar 2012 20.23
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Beograd – Balkanske države se spopadajo s sibirsko zimo, čeprav še niso odpravile vseh težav, ki jih je povzročilo obilno sneženje. Sibirski mraz je v vzhodni Evropi zahteval že okoli 50 življenj, največ na Poljskem in v Ukrajini. V Srbiji so doslej umrli najmanj štirje ljudje, v Romuniji pa sedem.

V Srbiji je temperatura padla do 28 stopinj pod ničlo, najhladnejši kraj je bil Sjenica, kjer izredne razmere trajajo že mesec dni, le nekaj stopinj topleje od minus 28 stopinj je bilo v Kruševcu in Kragujevcu, medtem ko se je v Beogradu živo srebro ustavilo pri enajstih stopinjah pod ničlo. Na jugu Srbije še vedno iščejo dva človeka, za katera domnevajo, da sta mrtva. V snežni nevihti je v vasi v osrednjem delu Srbije umrla ženska, v bližini Valjeva so v snegu odkrili truplo 51-letnega moškega, ki se je vračal z zabave in zmrznil pred svojim domom, 81-letni moški je umrl na svojem domu, na območju Užica je med evakuacijo umrl bolnik, v 14 občinah pa so razglasili izredne razmere.

Srbska oblast poziva starejše, naj ostanejo doma, komunalne službe pa še niso odpravile vseh težav, ki so jih obilne snežne padavine povzročile v prometu in preskrbi z elektriko, ker odstranjevanje snega ovira močan veter, ki povzroča snežne zamete. V višjih predelih na jugu Srbije je nekaj cest še vedno neprevoznih, številne vasi pa so odrezane od sveta. Po napovedih vremenoslovcev bodo temperature ostale globoko pod ničlo ves teden, znova pa bo začelo tudi snežiti.

Snežne nevihte so izredne razmere povzročile tudi v Romuniji, ki jo je po večdnevnem močnem sneženju zajel hud mraz s temperaturami do 22 stopinj pod ničlo. V Romuniji je ponekod zapadlo tudi do tri metre snega. Premier Emil Boc je v čiščenje cest, s katerih so morali evakuirati 340 ljudi, ki so tam obtičali, vključil tudi vojsko s tanki. Na jugu države je zaradi poledenelih tračnic iztiril vlak s 123 potniki, vendar na srečo ni bil nihče poškodovan, na letališču v Bukarešti pa so morali odpovedati več letov in letala preusmerjati na druga letališča.

Na Kosovu sneg še vedno močno ovira promet, čeprav je večina cest prevoznih. Zaradi vremenskih nevšečnosti je kosovsko ministrstvo za izobraževanje do ponedeljka prekinilo pouk na vseh osnovnih in srednjih šolah. Promet je bil zaradi snega otežen na severu Črne gore, kjer poleg mraza piha močan, ponekod celo orkanski veter, in v nekaterih delih BiH ter v Bolgariji. Na območju kantona Zenica-Doboj v BiH je bilo več cest zaradi snega in nevarnosti plazov zaprtih. Na območju občine Sokolac so nekatera gospodinjstva ostala brez elektrike, stanje naravne nesreče pa so razglasili za območje Han-Pijeska.

Najhuje je bilo na severu Bolgarije, kjer je ponekod zapadlo tudi do meter in pol snega, obilica snega pa je za nekaj ur ustavila promet prek edinega mostu, ki čez Donavo povezuje Bolgarijo in Romunijo. V Bolgariji so se danes temperature spustile na 20 stopinj pod ničlo in v več krajih so imeli najhladnejši dan v zadnjih 50 letih, v prihodnjih dneh pa se bo po napovedih vremenoslovcev še bolj ohladilo. Romunijo je po večdnevnem močnem sneženju zajel hud mraz s temperaturami do 22 stopinj pod ničlo, ponekod pa imajo tudi do tri metre snega.