Bani Valid v rokah libijskih vladnih sil

Ena zadnjih trdnjav privržencev Moamerja Gadafija je po več tednov srditih spopadov povsem opustošena.

Objavljeno
24. oktober 2012 21.00
LIBYA-CLASHES/
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Tripoli - Libijske vladne sile so danes prevzele nadzor nad mestom Bani Valid, eno zadnjih utrdb privržencev ubitega voditelja Moamerja Gadafija, so sporočili v Tripoliju. V Bani Validu so v minulih tednih potekali srditi spopadi med Gadafijevimi lojalisti v mestu in milicami nekdanjih upornikov iz Misrate, ki so terjali več deset življenj.

Kot piše Slovenska tiskovna agencija, je zavzetje Bani Valida, kakih 140 kilometrov jugovzhodno od prestolnice Tripoli, velik uspeh za libijsko vlado. Dogajanje v tem mestu v minulih mesecih je sicer po pisanju STA ponazorilo težave, s katerimi se soočajo nove oblasti v globoko razdeljeni Libiji, ki le stežka uveljavljajo svojo avtoriteto nasproti sprtim plemenom in močno oboroženim milicam.

Današnja zmaga vladnih sil bi lahko sprožila novo nasilje in maščevanje nekdanjih upornikov iz Misrate. Med Bani Validom, ki je vedno veljal za lojalnega Gadafiju, in Misrato, ki je bila v lanski vojni eden glavnih centrov upora proti diktatorju, sicer že dolgo obstaja hudo rivalstvo.

Bani Valid je po več tednov srditih spopadov povsem opustošen, še piše STA. Ulice so prazne, trgovine zaprte, iz mesta je pred nasiljem zbežalo na tisoče ljudi. Med drugim je bila uničena tamkajšnja elektrarna, bolnišnica pa ne deluje. Kljub trditvam vlade, da imajo vse pod nadzorom, na obrobju mesta potekajo sporadični spopadi.