Begunski val prek vzhodne meje Ukrajine

Po uradnih ruskih podatkih je pred vojno pobegnilo 490.000 Ukrajincev.

Objavljeno
14. julij 2014 19.31
Boris Čibej, zunanja politika
Boris Čibej, zunanja politika
Medtem ko se boji med vladnimi silami in uporniki okoli Luganska in Donecka nadaljujejo, se povečuje število Ukrajincev, zlasti žensk in otrok, ki se pred nasiljem zatekajo v Rusijo. Po uradnih ruskih podatkih se število ukrajinskih beguncev počasi, a vztrajno približuje številki pol milijona.

V zadnjem času se samo število tistih, ki so nameščeni v zbirnih središčih, poveča na dan za kakih tisoč, kažejo uradni podatki zvezne migracijske službe. Ko so na ameriškem zunanjem ministrstvu v njih podvomili, se ruski premier Dmitrij Medvedjev ni mogel zadržati. »Število beguncev je ogromno. Na desetine tisočev jih je. Ljudje bežijo pred vojno. Ameriška propaganda pa trdi, da gredo na počitnice k svojim babicam. Tovrstni cinizem ne pozna meja,« je zapisal na Facebooku.

V Rusiji je že pred izbruhom spopadov živelo skoraj poldrugi milijon ukrajinskih državljanov. Po zadnjih uradnih ruskih podatkih, ki jih je pred tednom objavila zvezna migracijska služba, na njihovem ozemlju zdaj prebiva okoli 1,8 milijona državljanov, od katerih se jih je nekaj manj kot pol milijona v Rusijo zateklo v zadnjem času iz vzhodnih delov Ukrajine. Na začetku državljanske vojne, ki jo v Kijevu imenujejo »protiteroristična operacija«, je ruska uradna statistika prikazovala nekajkrat višje število ukrajinskih beguncev kot uradne ocene Združenih narodov. A prejšnji teden je ruska predstavnica visokega komisarja ZN za begunce Galina Negrustujeva izjavila, da »so naši predstavniki obiskali obmejna območja in vse videli s svojimi očmi«. »Zato nimamo nobenega razloga, da ne bi zaupali informacijam ruske migracijske službe.«

Večina beguncev pri sorodnikih

Direktor evropskega urada begunskega komisariata Vincent Cochetel se je med obiskom v Moskvi zahvalil Rusiji za gostoljubje pobeglim zahodnim sosedom. Največje breme nosijo prav navadni ljudje, saj se je pri svojih sorodnikih, prijateljih in znancih po uradnih ruskih podatkih poselilo kar 90 odstotkov beguncev, v centrih za začasno namestitev, ki so jih doslej na ruskem ozemlju odprli že 341, pa živi nekaj manj kot 24.000 ljudi, med njimi skoraj 10.000 otrok. Direktor zvezne migracijske službe Konstantin Romodanovski je včeraj povedal, da bodo ukrajinski državljani lahko odslej dlje ostali na ruskem ozemlju. Tako kot ostalim prebivalcem Skupnosti neodvisnih držav je tudi Ukrajincem dovoljeno le 90 dni začasnega bivanja v Rusiji, a od zdaj bodo tistim, ki bodo zaprosili migracijsko službo, dali dovoljenje za še dodatnih 180 dni.

Po besedah Romodanovskega je od začetka spopadov zaprosilo za podaljšano bivanje že več kot 130.000 Ukrajincev. »To niso bili tisti, ki so hoteli ostati dlje zaradi zaposlitve,« je poudaril direktor, njegov namestnik Vladimir Stepanov pa je dodal, da si čedalje več beguncev z jugovzhoda Ukrajine želi ostati za vselej v Rusiji. Iz njune službe so že prejšnji teden sporočili, da se je od začetka nasilja število Ukrajincev, ki hočejo postati ruski državljani, sedemkrat povečalo, število tistih, ki si želijo le dovoljenje za bivanje, pa je poskočilo štirikratno. Čeprav se število ukrajinskih prišlekov približuje polovici milijona, jih je za uradni status begunca zaprosilo le nekaj več kot 30.000.

Razlog za tako nizko številko je po besedah Aleksandra Broda, ki vodi nevladni moskovski Urad za človekove pravice, neobveščenost tistih, ki se zatekajo na rusko ozemlje. »Zdaj je precej laže dobiti status begunca, saj so postopek, ki traja tri mesece, poenostavili prav zaradi tistih, ki prihajajo z območja spopadov,« je pojasnil. Status velja eno leto, a ga je mogoče podaljšati, uradno potrjeni begunec pa je upravičen do pomoči, socialnega skrbstva in delovnega dovoljenja. Tudi za zaslužek tistih, ki na status begunca še čakajo, so poskrbeli v začasnih zbirnih središčih, je dodal Brod.