Belorusko sodišče osumljenca za napad v Minsku obsodilo na smrt

Sodišče je Dmitrija Konovalova obsodilo zaradi terorizma, Vladislava Kovaljeva pa, ker napada ni prijavil policiji.

Objavljeno
30. november 2011 13.10
Posodobljeno
30. november 2011 13.16
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Minsk - Vrhovno sodišče v Belorusiji je oba osumljenca za aprilski teroristični napad na podzemni železnici v beloruski prestolnici Minsk spoznalo za kriva in ju obsodilo na smrt, piše Slovenska tiskovna agencija. Sodišče je Dmitrija Konovalova obsodilo zaradi terorizma, Vladislava Kovaljeva pa, ker načrtovanega napada ni prijavil policiji.

»Sodišče meni, da predstavljata izjemno grožnjo družbi in zato zanju zahteva smrtno kazen,« je pred sodiščem dejal sodnik Aleksander Fedorcov. Obsojenca sta bila v času izreka sodbe v sodni dvorani, kjer sta bila zaprta v kovinski kletki.

Konovalova je sodišče pred tem danes spoznalo za krivega, da je podtaknil eksploziv in sprožil eksplozijo, v kateri je 11. aprila umrlo 15 ljudi, 300 je bilo ranjenih. Vladislav Kovaljev pa je po navedbah sodišča vedel, da Konovalov napad načrtuje, a tega ni prijavil policiji. Smrtno kazen za oba 25-letnika je zahtevalo tožilstvo.

Konovalov je sprva priznal krivdo za napad, vendar pa je Kovaljev kasneje dejal, da je slišal, da so njegovega prijatelja med zaslišanji pretepali.

Belorusko pravosodje je pogosto tarča kritik zaradi primerov mučenja, samovolje uradnikov, ponarejanja dokazov in zlorabe prava. Hkrati je Belorusija edina evropska država, v kateri mednarodnim kritikam navkljub še vedno izvajajo smrtno kazen, še piše STA.