Berezovski zaradi bankrota storil samomor?

Bogastvo ruskega oligarha, ostrega nasprotnika Vladimirja Putina, je bilo leta 2008 ocenjeno na 1,3 milijarde dolarjev.

Objavljeno
23. marec 2013 19.10
BRITAIN-RUSSIA-BUSINESS-FILES
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva - V 67. letu starosti je umrl ruski oligarh Boris Berezovski, oster nasprotnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je leta 2000 dobil politično zatočišče v Veliki Britaniji. Leta 2008 je revija Forbes njegovo bogastvo ocenila na 1,3 milijardi dolarjev.

Smrt kontroverznega oligarha je na Facebooku objavil njegov zet Jegor Schuppe, potrdil pa jo je tudi nekdanji izvršni direktor direktor založniškega podjetja Kommersant. Okoliščine smrti še niso znane, je pa znani moskovski odvetnik Aleksander Dobrovinski dejal, da je Berezovski storil samomor. »Pravkar so me poklicali iz Londona in mi sporočili, da je Boris Berezovski naredil samomor. Bil je zelo težak človek. Je šlo za obup? Je bilo zanj nemogoče, da bi živel kot reven človek?«

Že 18. marca so se mediji razpisali o tem, da je Berezovski obubožal in prodaja vse svoje bogastvo, saj ni bil več sposoben plačevati kreditov. Januarja je bivša žena Jelena Gorbunova dosegla zamrznitev njegovih računov, oligarh pa je prodajal vse, med drugim tudi sliko Andyja Warhola Rdeči Lenin in več dvorcev. Spletni mediji špekulirajo, da je škodo utrpel tudi zaradi ciprske krize.