Bivanje v hotelu v Dubrovniku cenejše kot v zaporu v Karlovcu

Hrvaški zapori so sicer prezasedeni, za povrhu jim manjka najmanj za petino zaposlenih paznikov.

Objavljeno
17. december 2012 09.00
jsu_zapor dob
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Po uradnih podatkih je nočitev z zajtrkom v hotelu s tremi zvezdicami v Dubrovniku cenejša od stroškov dnevnega bivanja v zaporu.

Podatki so bili objavljeni v letnem poročilu hrvaškega pravosodnega ministrstva. Pokazali so, da stane zaporniški dan v zaporu v Dubrovniku v povprečju 31 evrov, v zaporu v Karlovcu pa vsak zapornik stane v povprečju dobrih 40 evrov. Hrvaški mediji so se nemudoma lotili preračunavanja, splitska Slobodna Dalmacija pa je ugotovila, da je v marsikaterem hotelu s tremi zvezdicami v Dubrovniku – seveda zunaj sezone – mogoče najeti cenejšo sobo. Pa še zajtrk je vključen v ceno. Menda tudi turistična taksa, vendar to niti ni pomembno. Na Hrvaškem še iščejo odgovor, kako je to mogoče, so si pa enotni, da je resnici bržkone najbližje tisti, ki pravi, da so hoteli v zasebni lasti, zapori pa se napajajo iz proračuna.

Hrvaški zapori so sicer prezasedeni, za povrhu jim manjka najmanj za petino zaposlenih paznikov. Podatki kažejo, da je v njih prostora za 3771 zapornikov, lani pa je bilo za rešetkami 1313 zapornikov več, kot je prostora. Zato ne preseneča, da se pri nekaterih zaporih v posameznih rubrikah v letnih poročilih »bohoti« 140-odstotna zasedenost.

Kaj kmalu naj bi na Hrvaškem začel veljati nov kazenski zakon, ki med drugim predvideva možnost dogovora pred postopkom ter možnost ukinitve zaporne kazni za tiste, ki ne želijo ali ne morejo plačati manjših denarnih kazni (do približno 300 evrov). Namesto tega bodo opravljali družbenokoristno delo. S tem bi, pravijo v pravosodnem ministrstvu, za najmanj 10 odstotkov zmanjšali število napotenih v zapor.

Podatek, da je bilo še pred kratkim na hrvaških sodiščih več kot 842.000 nerešenih primerov, od tega dobrih 256.000 zaradi prekrškov, je prav tako dovolj zgovoren.