Nove smrtne žrtve ruskih napadov v Ukrajini

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini na 61. dan vojne.
Fotografija: Ruševine šole v Kramatorsku v regiji Donetsk po bombardiranju. FOTO: Jorge Silva/Reuters
Odpri galerijo
Ruševine šole v Kramatorsku v regiji Donetsk po bombardiranju. FOTO: Jorge Silva/Reuters

20.51 Poljska je Ukrajini dostavila tanke

Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes izjavil, da je Poljska Ukrajini dostavila tanke, a ni navedel, katere in koliko, poroča Reuters. Poljska je že marca naznanila, da je pripravljena Ukrajini predati bojna letala tipa Mig29, a do tega zaradi nasprotovanja Washingtona ni prišlo. Na vprašanje, ali ta namen še obstaja, je Morawiecki zatrdil, da ne.

20.11 Rusija obtožila Ukrajino načrtovanja umorov proruskih medijskih osebnosti

Ruska obveščevalna služba FSB je danes sporočila, da je pridržala šest oseb, ki naj bi po naročilu ukrajinske obveščevalne službe SBU načrtovale umor vodilnih predstavnikov ruskih državnih medijev. Ruske oblasti so vpletenosti v načrtovanje umorov obtožile tudi Washington, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v televizijskem nagovoru povedal, da je bilo v posebni protiteroristični operaciji nevtraliziranih šest ruskih članov neonacistične teroristične skupine, ki naj bi po navodilih ukrajinske varnostne službe načrtovali umore več ruskih medijskih osebnosti.

Med tarčami naj bi bili med drugim tudi ruski televizijski voditelj Vladimir Solovjov, generalni direktor ruske medijske hiše RT Dmitri Kiseljov, glavna urednica RT Margarita Simonjan ter voditeljica Olga Skabejeva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

19.40 Nemški Rheinmetall je na nemško vlado naslovil prošnjo za izvoz orožja

Nemško podjetje Rheinmetall je na nemško vlado naslovilo prošnjo za odobritev izvoza 88 tankov leopard 1A5 v Ukrajino, poroča Reuters, ki se sklicuje na nemški časnik DieWelt. V podjetju Rheinmetall sicer objave niso želeli komentirati. Vir je Reutersu posredoval tudi podatek, da je Rheinmetall zahteval še dovoljenje za izvoz 100 starih bojnih vozil marderinfantry v Ukrajino.

19.16 Ruski napadi v Ukrajini zahtevali nove smrtne žrtve

V ruskih napadih na železniško infrastrukturo v osrednji ukrajinski pokrajini Vinice je bilo danes ubitih najmanj pet ljudi, še 18 pa ranjenih. Kaže, da so železniške postaje in preostala prometna infrastruktura postale ena od ključnih tarč ruskih sil v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinsko generalno tožilstvo je na družbenih omrežjih naznanilo, da trenutno potekajo reševalne akcije, na kraj dogodka pa so prispeli tudi preiskovalci in tožilci. Vodja ukrajinskih železnic Aleksander Kamišin je prvi komentiral napade in obtožil Moskvo, da sistematično uničuje železniško infrastrukturo.

»Danes zjutraj je bilo v eni uri pod streli pet železniških postaj v osrednji in zahodni Ukrajini. Najmanj 16 potniških vlakov pa bo imelo zamudo,« je dejal v izjavi objavljeni na Telegramu.

Železniške postaje in preostala prometna infrastruktura so postale ključna tarča ruskih sil v Ukrajini. Tudi ukrajinsko vojaško poveljstvo je obtožilo Rusijo, da je napadla železniško infrastrukturo z razlogom, da bi prekinila dobavne linije za vojaško opremo.

18.41 ZN: Iz Ukrajine zbežalo več kot 5,2 milijona beguncev

Agencija ZN za begunce (UNHCR) opozarja, da Ukrajino še vedno dnevno zapušča na deset tisoč državljanov, samo v zadnjih 24 urah pa naj bi državo zapustilo 45.000 Ukrajincev. Skupno število ljudi, ki so iz Ukrajine pobegnili od izbruha vojne konec februarja, je tako naraslo na 5,2 milijona, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Na Poljskem se trenutno nahaja 2,9 milijona Ukrajincev, medtem ko jih je Romunija sprejela 777.000, Rusija 605.000, Madžarska 492.000 in Slovaška 355.000, kažejo statistični podatki UNHCR.

Prav tako je več kot 7,7 milijona Ukrajincev notranje razseljenih. To pomeni, da po podatkih ZN skupno število ljudi, ki so morali zapustiti svoje domove, znaša približno 13 milijonov, kar predstavlja več kot četrtino ukrajinskega prebivalstva. V konfliktu naj bi uradno bilo ubitih najmanj 2665 civilistov, še 3053 pa je bilo ranjenih.

18.12 Biden predlagal novo veleposlanico ZDA v Kijevu

Združene države bodo po poročanju Reutersa kmalu ponovno odprle veleposlaništvo v Ukrajini, je v ponedeljek izjavil državni sekretar ZDA Antony Blinken, ki je obiskal Kijev skupaj z obrambnim ministrom Lloydom Austinom. Napovedala sta tudi več kot 700 milijonov dolarjev dodatne neposredne in posredne vojaške pomoči Ukrajini, vključno s približno 300 milijoni dolarjev, ki bodo državi omogočili nakup potrebnega orožja.

Po navedbah AFP je ameriški predsednik Joe Biden danes sporočil, da bo za novo veleposlanico v Kijevu predlagal sedanjo veleposlanico ZDA na Slovaškem Bridget Brink. Brinkova je izkušena diplomatka, ki govori rusko, doslej pa je vlogo diplomatske predstavnice ZDA že opravljala tudi v Uzbekistanu, Gruziji, Srbiji in na Cipru. Njeno imenovanje mora potrditi še senat ZDA.

16.56 Velika Britanija bo Ukrajini poslala oklepnike stormer s protiraketnim orožjem

Britanski obrambni minister Ben Wallace je napovedal, da bo Velika Britanija Ukrajini dostavila manjše število oklepnikov stormer, opremljenih s protiraketnim orožjem, poroča Reuters. Kot je dodal, je ruska vojska po britanskih ocenah doslej izgubila okoli 15000 vojakov in okoli 2000 oklepnih vozil, med temi okoli 539 tankov. Ob teh tudi okoli 60 helikopterjev oziroma letal.

Uničenje v Buči v okolici Kijeva. FOTO: Sergei Supinsky/AFP
Uničenje v Buči v okolici Kijeva. FOTO: Sergei Supinsky/AFP

15.36 Rusija izgnala 40 oseb z nemškega diplomatskega predstavništva

Z ruskega zunanjega ministrstva so sporočili, da so 40 oseb z nemškega diplomatskega predstavništva razglasili za personae non gratae. Odločitev so označili za povračilni ukrep, zatem ko je enako število ruskih predstavnikov izgnala Nemčija.

14.59 Papež pozval ruskega patriarha k skupnim prizadevanjem za mir v Ukrajini

Papež Frančišek je v nedeljo, ko so pravoslavni kristjani praznovali veliko noč, vodjo ruske pravoslavne cerkve patriarha Kirila pozval k skupnim prizadevanjem za končanje vojne v Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Naj Sveti Duh spremeni naša srca in nas spremeni v mirovnike, še posebej v primeru Ukrajine, ki je razdejana zaradi vojne« je papež v ruščini zapisal patriarhu Kirilu. Dodal je tudi, da ljudje v Ukrajini iščejo »novo zoro«, ki bi pripeljala do konca vojne.

Kiril, ki velja za trdnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, je v svojih pridigah sicer večkrat podprl invazijo na Ukrajino. V pogovoru za argentinski časopis La Nación pa je Frančišek prejšnji teden dejal, da je bilo srečanje med obema cerkvenima voditeljema, načrtovano za junij v Jeruzalemu, odpovedano.

Ob odpovedi so se pojavila ugibanja, da bi se cerkvena voditelja morda lahko srečala med Frančiškovim obiskom Libanona, ki je prav tako načrtovano v juniju. Nazadnje sta se pogovarjala 16. marca prek videopovezave.

13.57 Dokazi, da so nekatere Ukrajinke – preden so jih ubili – posilili

Sodni zdravniki, ki izvajajo obdukcijo trupel v množičnih grobiščih severno od Kijeva, pravijo, da so našli dokaze, da so bile nekatere ženske posiljene, preden so jih ruske sile ubile, navaja Guardian. »Imamo že nekaj primerov, ki kažejo, da so ženske – preden so jih ustrelili – posilili, je povedal povedal Vladyslav Pirovskyi, ukrajinski forenzični zdravnik, ki je z ekipo mrliških oglednikov opravil na desetine obdukcij prebivalcev iz Buče, Irpina in Borodjanke.

»Več podrobnosti še ne moremo razkriti, saj kolegi še zbirajo podatke in morajo pregledati še na stotine trupel.« Pirovskyjeva ekipa pregleduje približno 15 trupel na dan, od katerih jih je veliko pohabljenih. »Veliko je požganih in močno iznakaženih trupel, ki jih je preprosto nemogoče identificirati,« je dejal.  Povedal je, da trupla nekaterih žensk, ki so jih pregledali, kažejo znake, da so bile žrtve ubite z avtomatskim strelom z več kot šestimi luknjami zaradi krogel, ki so vidne na hrbtu.

Jeklarna Azovstal. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Jeklarna Azovstal. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

13.01 Rusija napovedala prekinitev ognja okrog jeklarne v Mariupolju

Rusko obrambno ministrstvo je danes napovedalo prekinitev ognja na območju jeklarne Azovstal v Mariupolju, da bi tako omogočili evakuacijo civilistov iz industrijskega kompleksa, kamor so se zatekli še zadnji ukrajinski branitelji pristaniškega mesta.  Ruska stran je enostransko ustavitev vseh sovražnosti napovedala za ob 13. uri po srednjeevropskem času, ko naj bi svoje enote umaknila na varno razdaljo in zagotovila umik civilistov. Ti bodo lahko glede na zagotovila ruskega obrambnega ministrstva odšli v katerikoli smeri, ki jo bodo izbrali.

Ukrajinska stran mora sicer pripravljenost na začetek evakuacije nakazati z belimi zastavami nad Azovstalom, so dodali. To naj bi tistim znotraj jeklarne sporočili prek radijskih kanalov vsakih 30 minut, rusko sporočilo povzema francoska tiskovna agencija AFP. A kot je sporočila ukrajinska stran, z Rusi niso dosegli dogovora o vzpostavitvi koridorja. Namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk je za BBC dejala, da so obljube Rusije o prekinitvi ognja in koridorjih slišali že velikokrat, da pa Rusija ni še nikoli izpolnila zavez.

Ukrajinska stran mora sicer pripravljenost na začetek evakuaciji nakazati z belimi zastavami nad Azovstalom, so dodali. To naj bi tistim znotraj jeklarne sporočili prek radijskih kanalov vsakih 30 minut, rusko sporočilo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Rusija je minuli teden sporočila, da je prevzela popoln nadzor nad strateškim mestom na jugu Ukrajine, razen nad ogromnim industrijskim kompleksom Azovstal. Ruski predsednik Vladimir Putin je odredil blokado jeklarne, kjer naj bi skupaj z ukrajinskimi vojaki vztrajalo več sto civilistov.

Glede na današnje navedbe ruskih virov je v jeklarni še vedno do 2500 ukrajinskih vojakov. Rusija je v preteklosti že pozivala k njihovi predaji, kar pa so vojaki zavrnili. V nedeljo je Kijev Moskvi ponudil pogajanja o morebitni izmenjavi vojakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

11.37 Rusi ostali še brez VN v umetnostnem drsanju

Mednarodna drsalna zveza (Isu) je potrdila, da bo Rusija zaradi vojaške agresije na Ukrajino tudi v prihodnji sezoni ostala brez velike nagrade v umetnostnem drsanju. »Vse do spremembe odločitve mednarodnih tekmovanj v Rusiji in Belorusiji ne bo,« so zapisali pri Isuju, kjer so obema državama odvzeli mednarodna tekmovanja za sezono 2022/23. Rusija bi morala grand prix gostiti med 25. in 27. novembrom letos. Z vseh mednarodnih tekmovanj so do nadaljnjega izključeni tudi ruski in beloruski drsalci, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

11.19 Poškodovanih pet železniških postaj

Vodja ukrajinskih železnic je povedal, da je poškodovanih pet železniških postaj v zahodni in osrednji Ukrajini. Reuters navaja, da je vodja ukrajinskih železnic povedal, da je bilo pet postaj v zahodni in osrednji Ukrajini obstreljenih. Poročajo o smrtnih žrtvah. Oleksander Kamyshin, vodja podjetja, je dejal, da so se napadi zgodili v roku ene ure, podrobnosti pa se preverjajo.

11.00 Austin: Ukrajina potrebuje orožje dolgega dosega

Ukrajina lahko zmaga v vojni proti Rusiji, če bo imela pravo opremo in zadostno podporo, je po vrnitvi iz obiska v Kijevu dejal ameriški obrambni minister Lloyd Austin. »Prvi korak k zmagi je, da verjamete, da lahko zmagate,« je dodal. »Želimo si, da bi bila Rusija oslabljena do te mere, da ne bi mogla početi takšnih stvari, kot jih je počela med invazijo na Ukrajino,« je dejal. »Izgubili so že veliko vojaških zmogljivosti in veliko vojakov«. Narava spopadov v Ukrajini se je spremenila, zato po Austinovih besedah potrebujejo orožje dolgega dosega, izrazili so tudi potrebo po tankih. Po poročanju britanskega BBC je Austin opozoril, da ZDA težko spremljajo, kaj se dogaja z orožjem, ki je dobavljeno Ukrajini, saj na terenu ni ameriških sil.

Blinken in Austin sta prva predstavnika ameriške vlade, ki sta obiskala Ukrajino od začetka ruske invazije 24. februarja. Obisk je bil iz varnostnih razlogov zavit v tančico skrivnosti, Washington pa ga je potrdil šele, ko sta Austin in Blinken že zapustila ukrajinsko ozemlje. Vendar je obisk že v soboto razkril Zelenski, v nedeljo pa so prisotnost obeh ameriških ministrov v Kijevu potrdili tudi ukrajinski uradniki. Zelenski je v nedeljo tvitnil, da sta »ukrajinsko-ameriško prijateljstvo in partnerstvo močnejša kot kdaj koli prej«.

09.54 Blinken: »Rusija je pri svojih ciljih spodletela«

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je na meji med Poljsko in Ukrajino govoril o svojem srečanju v Kijevu z ameriškim obrambnim ministrom Lloydom Austinom in uradniki iz Ukrajine, vključno s predsednikom Zelenskim in zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo. Blinken je medijem, kot piše Guardian, med drugim povedal: »Imeli smo priložnost, da neposredno pokažemo svojo močno podporo ukrajinski vladi in ukrajinskemu ljudstvu. To, da smo tam, je bil po naši presoji pomemben trenutek. Pomemben trenutek za Ukrajino, za vojno. Pomemben trenutek za podrobne pogovore iz oči v oči o izjemni podpori, ki smo jo zagotovili – varnostni, gospodarski, humanitarni –, pa tudi o velikem pritisku, ki ga izvajamo na Rusijo, nato pa bomo podrobneje govorili o tem, kako to prenašamo naprej na vseh teh frontah.«

Povedal je, da Ukrajinci kljub ruski agresiji močno »stojijo«. To pa počnejo s podporo, ki je skoordinirana z vsega sveta. »Strategija, ki smo jo vzpostavili, ogromna podpora Ukrajini, ogromen pritisk proti Rusiji, solidarnost z več kot 30 državami, ki sodelujejo v teh prizadevanjih, daje resnične rezultate. In vidimo, da ko gre za vojne cilje Rusije, Rusija propada, Ukrajina pa uspeva.«

Blinken in Zelenski. FOTO: Ukrainian Presidential Press/Via Reuters
Blinken in Zelenski. FOTO: Ukrainian Presidential Press/Via Reuters

08.35 V bližini meje z Ukrajino gori rusko skladišče goriva

V ruskem mestu Brjansk blizu meje z Ukrajino gori veliko skladišče goriva, so danes sporočili z ruskega ministrstva za izredne razmere. Požar je izbruhnil v skladišču goriva, ki služi kot logistična baza za vojaške operacije Moskve v Ukrajini, vzrok zanj pa ni znan, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zagorelo je v skladišču goriva družbe Transneft Brjansk, ki je od meje z Ukrajino oddaljeno približno 150 kilometrov. Po prvih podatkih v požaru ni bilo poškodovanih, vzroka požara pa niso navedli. Ministrstvo je sporočilo, da za zdaj ni potrebe po evakuaciji prebivalcev.

Požar je izbruhnil okoli 2. ure zjutraj po lokalnem času v okrožju Fokinski v mestu Brjansk, je sporočilo ministrstvo za izredne razmere in dodalo, da so na kraj dogodka poslali reševalce in gasilce. Posnetki, ki so jih objavili ruski mediji, prikazujejo požar, ki je nočno nebo v Brjansku obarval rdeče, medtem ko se v nebo dviga gost dim. Moskva je ukrajinske sile večkrat obtožila, da izvajajo napade na ruskih tleh, med drugim sredi aprila na vas v regiji Brjansk. V začetku aprila je guverner regije Belgorod, ki prav tako meji na Rusijo, trdil, da so ukrajinski helikopterji streljali na skladišče goriva.

07.32 Ruski napadi na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo, Kijev želi nova pogajanja o Mariupolju

Na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo ruski napadi, ki so znova terjali civilne žrtve, med drugim na severovzhodu regije Harkov in na vzhodu regije Doneck. Med drugim naj bi Rusi sprožili močan napad v smeri od Izjuma proti Kramatorsku, a ga je ukrajinskim silam uspelo odbiti. Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA davi v svojem rednem poročilu s terena sporočila ukrajinska vojska, jim je uspelo ustaviti več ruskih napadov na vzhodu države, vključno z ruskimi napadi v smeri od Izjuma proti Kramatorsku.

V Donecku in južneje so se ruske sile omejile predvsem na silovito topniško obstreljevanje ukrajinskih položajev, do novega poskusa zavzetja je prišlo le pri manjšem kraju Popasna, za katerega siloviti boji potekajo že več tednov. V pristaniškem mestu Mariupolj pa so Rusi z bombami in raketami znova obstreljevali območje jeklarne Azovstal, kjer vztrajajo še zadnji ukrajinski branitelji v tem mestu, tam pa naj bi bili ujeti tudi številni civilisti, med njimi otroci.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je Moskvi ponoči predlagal poseben krog mirovnih pogovorov, katerih cilj bi bil dogovor o prekinitvi ognja in usodi ukrajinskih sil in civilistov v Mariupolju, ki je z izjemo Azovstala po več tednih silovitega obleganja zdaj bolj ali manj v ruskih rokah. Britanski obveščevalci so medtem v svojem zadnjem poročilu davi potrdili, da Rusija načrtuje izvedbo prirejenega referenduma v Hersonu na jugu Ukrajine, s katerim želi upravičiti svojo okupacijo na tem območju. Kot so dodali, je Herson ključen za doseganje cilja, ki si ga je v invaziji zastavila Rusija, in sicer da vzpostavi kopenski most do polotoka Krim, ki si ga je priključila že leta 2014, in zavzame ne le vzhod, ampak tudi jug Ukrajine. Herson je sicer edino večje ukrajinsko mesto, ki ga je Rusija v invaziji, ki se je prevesila že v tretji mesec, uspela zavzeti. A nekatera okoliška območja so medtem znova zavzele ukrajinske sile in spopadi tam se nadaljujejo.

06.55 Blinken in Austin obljubljata vrnitev diplomatov v Ukrajino

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in obrambni minister Lloyd Austin sta se v Ukrajini sestala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, je po poročanju Reutersa potrdil visoki uradnik State Departmenta. Izkoristila sta prvi uradni obisk ZDA v Ukrajini po napadu Rusije pred dvema mesecema za napoved postopnega vračanja ameriških diplomatov v državo in imenovanje novega veleposlanika, so sporočili uradniki, navaja Guardian.

Sekretarja kabineta sta obljubila tudi novo pomoč v vrednosti 713 milijonov dolarjev za vlado Zelenskega in države v regiji, kjer je ruska invazija povzročila strah pred nadaljnjo agresijo Moskve. Uradniki so zavrnili prošnje medijev, da bi sekretarje spremljali v Ukrajino, in sicer zaradi varnostnih pomislekov. Uradniki so novinarje na Poljskem obvestili pod pogojem, da o potovanju ne poročajo, dokler delegacija varno ne zapusti Ukrajine. Austin bo odpotoval v Nemčijo, kjer bo v ameriški letalski bazi Ramstein gostil kolege iz več kot 20 držav in generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga, da bi razpravljali o obrambnih potrebah Ukrajine, je še dejal uradnik Pentagona.

Antony Blinken ob vkrcanju na letalo; državni sekretar se je skupaj z obrambnim ministrom Austrinom sestal z Zelenskim. FOTO: Pool/Reuters
Antony Blinken ob vkrcanju na letalo; državni sekretar se je skupaj z obrambnim ministrom Austrinom sestal z Zelenskim. FOTO: Pool/Reuters

06.30 ZN: Pred vojno zbežalo že skoraj 5,2 milijona Ukrajincev

Število Ukrajincev, ki so pobegnili iz države po invaziji Rusije pred dvema mesecema, se približuje 5,2 milijona, je v nedeljo sporočila agencija ZN za begunce, poroča Guardian. Skupna številka 5.186.744 se je glede na sobotne podatke povečala za dobrih 23 tisoč, je sporočil. UNHCR. V aprilu je do zdaj zapustilo več kot 1.151.000 Ukrajincev v primerjavi s 3,4 milijona v mesecu marcu.

Ukrajinski begunci v Švici v Zürichu. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
Ukrajinski begunci v Švici v Zürichu. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters

Poleg števila beguncev Mednarodna organizacija ZN za migracije (IOM) ocenjuje, da je bilo v Ukrajini razseljenih več kot 7,7 milijona ljudi. Skoraj dve tretjini ukrajinskih otrok sta morali zapustiti svoje domove, vključno s tistimi, ki ostanejo v državi. Največ Ukrajincev je pobegnilo v sosednje države, na Poljsko jih je prebežalo največ, to je približno 2,9 milijona oz. skoraj vsak šesti od desetih ukrajinskih beguncev.

Preberite še: