Bo trg Taksim Erdoganov Tahrir?

Na tisoče protestnikov vztraja na istanbulskem trgu Taksim, epicentru protestov, ki so se zadnje dni razširili na skoraj 50 mest po vsej državi. Od petka aretiranih 1700 ljudi.

Objavljeno
02. junij 2013 21.48
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Istanbul/Ankara - V Turčiji se danes nadaljujejo protesti proti premieru Recepu Tayyipu Erdoganu, ki pa so zaenkrat mirnejši kot v minulih dneh. Na tisoče ljudi vztraja na istanbulskem trgu Taksim, epicentru protestov, ki so se zadnje dni razširili na skoraj 50 mest po vsej državi. V Ankari je danes policija proti protestnikom znova uporabila vodni top in solzivec.

Erdogan je danes nagovoril državljane in v govoru protestnike obtožil rušenja demokracije. »Pravijo, da sem diktator. Ob primerjavi ponižnega služabnika z diktatorjem sem brez besed,« je dejal in dodal, da mu za izvajanje projektov ni treba prositi za dovoljenje »pohujšanih«.

Notranji minister Muammer Guler je medtem danes povedal, da je bilo od petka aretiranih 1700 ljudi. V soboto je minister sporočil, da je bilo aretiranih 939 ljudi.

Nasilje je v Istanbulu izbruhnilo v petek, potem ko so množični protesti proti gradnji nakupovalnega centra v parku v bližini trga Taksim prerasli v protivladne proteste. Ti so se nato razširili tudi na številna druga turška mesta.

Po petkovih spopadih, ko so policisti ostro posredovali proti protestnikom, se je policija v soboto umaknila s Taksima, ki ga je nato preplavila množica protestnikov, ki so slavili svojo zmago. Zvečer so se nato v nekaterih delih Istanbula ponovili spopadi med protestniki in policijo. Podobno je bilo v Ankari. V obeh mestih je policija posredovala proti protestnikom, ki so se napotili proti prostorom premiera Erdogana.

Medtem so turške zaveznice Velika Britanija, Francija in ZDA Erdoganovo vlado posvarile pred pretiranim nasiljem. V več mestih po Evropi so v soboto ljudje izkazali podporo protestnikom v Turčiji.

Omenjeni protesti so do sedaj najhujša preizkušnja za Erdogana, ki je na oblasti že vse od leta 2003. Konflikt iz ulic bi kaj hitro utegnil povzročiti tudi napetosti znotraj njegove islamistične stranke AKP, poroča nemški časnik Der Spiegel.