Bolgarija: Poskus atentata v živo

Kongres Gibanja za pravico in svobodo je prekinil moški, ki je poskušal ustreliti predsednika stranke Ahmeda Dogana.

Objavljeno
19. januar 2013 20.19
BULGARIA-ASSAULT/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Sofija - Kongres bolgarske stranke turške manjšine Gibanja za pravico in svobodo (MRF) je prekinil napadalec, ki je med televizijsko konferenco predsednika Ahmeda Dogana stopil na oder in mu v glavo uperil pištolo. Vodja stranke se je na napad hitro odzval, moškega pa so nato obvladali varnostniki.

Dogan je napad preživel brez posledic, po besedah notranjega ministra Cvetana Cvetanova pa se ima zato zahvaliti sreči. Po njegovih besedah je namreč napadalec dvakrat poskušal ustreliti, a je orožje zatajilo. Pri sebi pa je imel tudi dva noža, poroča BBC.

Policija je pozneje sporočila, da ima 25-letni moški že obsežno policijsko kartoteko zaradi posedovanja prepovedanih drog, ropov in huliganstva.

Levosredinska stranka MRF se zavzema za pravice turške manjšine v Bolgariji, ki predstavlja okoli 12 odstotkov celotne populacije. Stranko že 25 let vodi 58-letni Dogan, ki se je na današnji kongres stranke vrnil že nekaj ur po napadu in požel aplavz svojih kolegov.

Na incident se je že odzval tudi bolgarski predsednik Rosen Plevneljev, ki je v izjavi za javnost dejal, da je Bolgarija tolerantna država, kjer različne etnične in verske skupine živijo v medsebojnem spoštovanju. »Takšna dejanja so za demokratično državo nesprejemljiva,« je dejal.