Bolgarija proti priseljencem z bodečo žico

Novi čuvaj evropske trdnjave bo po mnenju AI priseljence prisilil, da poiščejo nevarnejše tranzitne poti.

Objavljeno
22. julij 2014 12.44
Posodobljeno
22. julij 2014 13.30
Z. R., Delo
Z. R., Delo

Sofija − Bolgarija se je problema nelegalnih priseljencev, ki se zgrinjajo v državo in prek nje nadaljujejo pot v ostale članice Evropske unije, lotila po zgledu ameriške zvezne države Teksas − na meji s Turčijo je postavila ograjo.

Gradnjo 33 kilometrov dolge in tri metre visoke ograje z bodečo žico so po devetih mesecih zaključili v ponedeljek. Ograja naj bi preprečila, da bi priseljenci nezakonito prehajali mejo na goratem območju Elhovo, kritičnem odseku 259 kilometrov dolge meje s Turčijo, ki ga je najtežje nadzorovati, in jih prisilila v uporabo mejnih prehodov.

Bolgarijo je v zadnjem času preplavil val nezakonitih priseljencev − med njimi je največ beguncev iz Sirije −, ki v državo pridejo preko Turčije. Samo lani je prišlo okoli 11.600 priseljencev. Ograja je menda že zmanjšala število nezakonitih priseljencev na 300 mesečno, medtem ko so jih še lansko jesen prešteli 2000.

Na nov sistem odvračanja priseljencev se je kritično odzvala nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI). Bolgarija, ki je s postavitvijo ograje po njihovem mnenju prevzela vlogo »čuvaja evropske trdnjave«, priseljencev ne bo odvrnila od migracij v EU, jih bo pa prisilila, da poiščejo nevarnejše tranzitne poti.