Bolgarija z akcijskim načrtom proti migrantom

Bolgarske oblasti nameravajo v prihodnjih treh dneh izgnati vse migrante, ki nimajo osnove za prošnjo za azil.

Objavljeno
04. november 2013 20.04
BULGARIA-SYRIA-CONFLICT-REFUGEES
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Sofija - Bolgarsko notranje ministrstvo je danes predstavilo akcijski načrt, s katerim naj bi pospešili izgon ekonomskih migrantov iz države. Načrt je Sofija oblikovala v času, ko se ta najrevnejša članica EU spopada z naraščanjem števila beguncev, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Notranji minister Cvetlin Jovčev je poudaril, da bodo migranti, ki nimajo osnove za prošnjo za humanitarno zaščito ali status begunca, izgnani iz države v treh dneh. »Tisti, katerih primeri zahtevajo globljo preiskavo, pa bodo nameščeni v centrih, ki jih ne bodo smeli zapustiti po lastni volji,« je na novinarski konferenci pojasnil minister.

Bolgarija se sooča z vse obsežnejšim pritokom migrantov, saj je letos v državo prispelo že več kot 8800 ljudi. Okoli 60 odstotkov migrantov je iz Sirije, Jovčev pa ocenjuje, da lahko Bolgarija letno sprejme okoli 5000 migrantov.

Migrantom že tako nenaklonjeno ozračje v Bolgariji, ki se bori že z revščino med lastnim prebivalstvom, je še zaostril sobotni incident. V Sofiji naj bi takrat neko žensko zabodel Alžirec, ki je zaprosil za azil. V nedeljo in danes je zaradi tega protestiralo več sto ljudi, piše STA.

Jovčev je sicer dodal, da naj bi se prihodnje leto število beguncev močno zmanjšalo. K temu naj bi prispevali poostreni varnostni ukrepi na meji s Turčijo. Bolgarija je pred kratkim na meji s Turčijo med drugim začela graditi 30 kilometrov dolgo ograjo, s katero želi sirskim beguncem brez dokumentov preprečiti vstop na svoje ozemlje.