Bolgarski premier po protestih napovedal spremembe v vladi

Nedeljski protest v Sofiji se je začel zaradi januarskih visokih računov za elektriko.

Objavljeno
18. februar 2013 11.06
Posodobljeno
18. februar 2013 11.14
BULGARIA-PROTESTS/ELECTRICITY
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Sofija - Bolgarski premier Bojko Borisov je danes napovedal odstavitev svojega namestnika in finančnega ministra Simeona Djankova. Za tovrsten korak se je po pisanju Slovenske tiskovne agencije odločil le dan po tem, ko se je na ulicah zbralo več deset tisoč Bolgarov, ki so izražali nezadovoljstvo z vlado.

Kot so danes sporočili z vlade v Sofiji, bo Borisov za naslednico Djankova na položaju namestnika premiera predlagal ministrico za regionalni razvoj Liljano Pavlovo. Ta glede na zadnjo Gallupovo javnomnenjsko raziskavo uživa 30-odstotno podporo in je tako najbolj priljubljena članica desno usmerjene vlade. Finančni resor pa naj bi prevzel minister za upravljanje s sredstvi EU Tomislav Dončev, ki glede na isto anketo uživa 18-odstotno podporo. Djankovu je bilo medtem v tej anketi naklonjenih le 11 odstotkov vprašanih, navaja STA.

Borisov je vlado preoblikoval dan po nedeljskih protestih, ki so bili najbolj množičen izraz nezadovoljstva Bolgarov v zadnjih letih.

Nedeljske demonstracije so se začele kot protest zaradi januarskih visokih računov za elektriko, nato pa so po pisanju STA prerasle v vsesplošno izražanje nezadovoljstva nad nezmožnostjo vlade, da zajezi močno razširjena nepotizem in korupcijo ter odpravi monopole.

Demonstracije so potekale pet mesecev pred za julij predvidenimi splošnimi volitvami v tej najrevnejši članici EU. Glede na ankete desno usmerjena vlada trenutno uživa 22-odstotno podporo, enako kot opozicijski socialisti.