Bomba proti Montijevim ukrepom?

Policija preiskuje predvsem med anarhističnimi organizacijami, ki prav tako kot davčne utaje sodijo med nacionalne športe.

Objavljeno
09. december 2011 13.43
Posodobljeno
09. december 2011 14.09
V Južnem Walesuje odjeknila nova pisemska bomba.
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim

Rim − V firmi Equitalia, ki ji je v Italiji dodeljena vloga izterjevalca davkov, je opoldne razneslo pisemsko bombo. Generalnemu direktorju podjetja Marcu Cuccagni, ki je paket odprl, je odtrgalo členek enega prsta, poškodovane pa ima tudi oči. Odpeljali so ga v bolnišnico, primer pa skupaj s policijskimi posebnimi enotami raziskuje posebno tožilstvo za boj proti terorizmu.

Premier Mario Monti je že izrazil solidarnost z izterjevalci davkov, ki jim je prav nova vlada dala poseben pomen. Državljanom je pojasnil, da Equitalia samo brani zakone države in deluje strogo v skladu s predpisi.

Dogodek je v Rimu povzročil precejšnji preplah. Nekaj podobnega se je včeraj namreč zgodilo v Nemčiji, kjer je pisemsko bombo dobil direktor Deutsche Bank Josef Ackermann, pismo pa so si pripisali prav italijanski anarhisti. Po drugi strani je vznemirjenje v Rimu logično tudi zato, ker je politika nove vlade Maria Montija usmerjena na strogo pobiranje davkov in iskanje utajevalcev, ki državi vsako leto skrijejo vsaj sto milijard evrov.

Utaje davkov so tako akuten problem italijanske ekonomije, da se jih je premier Monti lotil med prvimi. Ta teden je uvedel tudi davke na luksuz, predvsem na velikanske luksuzne barke, vreden po več milijonov evrov, ki so jih polne vse italijanske marine. Davčna služba je prav te dni ugotavljala, da je vsaj tretjina lastnikov takih jaht med največjimi utajevalci davkov.

Četrtina lastnikov najbolj luksuznih bark je namreč prijavila letni dohodek 20.000 evrov, še četrtina pa ne več od 50.000 evrov. To pa je toliko, kolikor predvidoma milijonarji, lastniki bark, porabijo na enem samem izletu s svojo jahto.

Bombo v Frankfurtu je podpisala italijanska anarhistična organizacija Federazione anarchica informale (FAI), ki se je teroristično proslavila lani v predbožičnem času, ko je razposlala vrsto pisemskih bomb veleposlaništvom v Rimu. Nekaj jih je tudi eksplodiralo, še več jih povzročilo preplah in nelagodje, zlasti med tujci.

Anarhizem je stara italijanska bolezen, v sedanjem času hude ekonomske krize in nezadovoljstva ljudi zaradi varčevalnih ukrepov nove vlade pa bi se utegnilo zgoditi, da se bodo v prazničnih dneh podobni dogodki ali vsaj zastraševanja nadaljevali.