Bombni napad v Italiji po mnenju tožilstva osamljeno dejanje

Storilca, ki je v soboto pred poklicno šolo v mestu Brindisi nastavil bombo, še niso prijeli.

Objavljeno
20. maj 2012 15.18
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Brindisi - Italijanska oblast še ni prijela storilca, ki je v soboto pred poklicno šolo v mestu Brindisi na jugu Italije nastavil bombo, ki je ubila 16-letno dijakinjo. Tožilstvo sicer domneva, da je bil bombni napad osamljeno dejanje enega posameznika, za katerega pa ne izključujejo, da je morebiti duševno moten.

»Najbolj verjetno je, da je napad osamljeno dejanje. Zelo verjetno je, da je napad delo posameznika,« je po pisanju Slovenske tiskovne agencije na tiskovni konferenci v Brindisiju dejal tožilec Marco Di Napoli.

Preiskovalci medtem preverjajo posnetke video kamer blizu šole, na katerih bi lahko po besedah tožilca našli informacije, pomembne za preiskavo. Zaslišali so dve osebi, nekdanjega vojaka in osebo, katere identitete niso razkrili. Identificirali pa so ju s pomočjo posnetkov varnostnih kamer. Preiskali so tudi njuni stanovanji, vendar ju niso aretirali. Nadaljnje preiskave potekajo po celotni pokrajini Brindisi.

»Z veliko verjetnostjo lahko izključimo mafijsko ozadje napada,« je dejal Di Marco. Pri bombi je bil namreč uporabljen bencin in ne dinamit, ki je značilen za mafijske napade.

Medtem se izboljšuje zdravstveno stanje štirih deklet, ki so bile ranjene v napadu. Kljub temu sta dve izmed teh deklet še vedno v smrtni nevarnosti, so sporočili zdravniki iz bolnišnice v Brindisiju.

V soboto sta pred poklicno šolo malo pred osmo uro zjutraj, ravno ko so v šolo prihajali dijaki, odjeknili dve eksploziji. Bili sta tako močni, da je več mladih popadalo po tleh. Pouk v tej šoli imajo tudi v soboto dopoldan. Eksplozivne naprave pa naj bi bile skrite v nahrbtnikih, ki so bili postavljeni na majhni zid pred šolo.