Brazilija papeža pozdravila z navdušenjem in protesti

Papeževa odločitev, da bo svoje oklepno vozilo pustil doma, je lokalnim oblastem povzročila nemalo sivih las.

Objavljeno
23. julij 2013 13.06
BRAZIL-POPE-WYD-PROTEST
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Brasilia − Papeža Frančiška je včeraj v Braziliji na prvem uradnem obisku v času njegovega pontifikata sprejela navdušena množica več deset tisoč vernikov, a že nekaj ur pozneje so ulice preplavili protestniki, ki njegovemu obisku nasprotujejo.

Šestinsedemdesetletnega argentinskega papeža je na letališču sprejela brazilska predsednica Dilma Rousseff, nato pa se je po središču Ria de Janeira, kjer ga je pozdravilo tisoče vernikov, popeljal v deloma odprtem avtomobilu. Kljub močno poostrenemu varovanju − za papeževo varnost namreč skrbi okoli 30.000 policistov in vojakov −, je nekaj ljudi ustavilo Frančiškovo vozilo in se z njim rokovalo.

Papeževa odločitev, da bo svoje oklepno vozilo pustil doma, je lokalnim oblastem po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sicer povzročila nemalo sivih las. Strah za njegovo varnost je toliko večji, ker je vojska v nedeljo nedaleč od cerkve v Sao Paulu, ki jo bo papež obiskal v sredo, našla eksplozivno napravo. Olje so na ogenj še prilili sinočnji protesti proti približno 53 milijonom dolarjev, ki jih je Brazilija zapravila za papežev obisk. Policija je poti protestnikom uporabila solzivec, vodne topove in zvočne granate.

Obisk prvega latinskoameriškega papeža v Braziliji bo sicer trajal teden dni. Frančišek danes na urniku nima predvidenih odmevnejših dogodkov, a že jutri bo odpotoval v Sao Paolo, v četrtek pa bo na sloviti plaži Copacabana daroval mašo. Papež se bo udeležil tudi svetovnih dni mladih, ki jih je leta 1985 uvedel Janez Pavel II., po pričakovanjih pa se jih bo udeležilo 1,5 milijona mladih vernikov.

»Naučil sem se, da je Brazilcem mogoče pristopiti skozi veliko srce, zato naj nežno potkam na ta vrata,« je sinoči med sprejemom pri brazilski predsednici dejal papež. »Prosim za dovoljenje, da pridem in z vami preživim ta teden. Nimam ne srebra ne zlata, a s seboj prinašam največjo dragocenost: Jezusa Kristusa,« je po pisanju AFP dodal Frančišek.

Katoliška cerkev v Braziliji se sicer sooča z upadom števila vernikov, medtem ko narašča število pripadnikov evangeličanske cerkve, širi pa se tudi ateizem. Leta 1970 se je v Braziliji za katolike izreklo več kot 90 odstotkov prebivalcev, v nedeljo objavljeni raziskavi pa le še 57 odstotkov prebivalcev.