Brazilija se pripravlja na nove množične proteste

Brazilska predsednica Dilma Rousseff s svojim nagovorom ni uspela prepričati protestnikov.

Objavljeno
22. junij 2013 20.46
TOPSHOTS-BRAZIL-CONFED-PROTEST
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Brasilia − Brazilska predsednica Dilma Rousseff je v sinočnjem televizijskem nagovoru državljanov priznala, da bi Brazilija v marsičem lahko ravnala bolje, in se zavezala, da se bo borila proti korupciji.

Predsednica je poudarila, da imajo državljani pravico kritizirati oblast, in obljubila, da bo to pravico odločno branila. Vseeno je pozvala k enotnosti in dejala, da se bo sestala tako z voditelji miroljubnih demonstracij kot z delavci in predstavniki skupnosti.

V odzivu na kritike protestnikov, ki trijo, da bi morale brazilske oblasti namesto, da denar vlagajo v velike športne prireditve − Brazilija namreč trenutno gosti pokal konfederacij, prihodnje leto svetovno prvenstvo v nogometu, leta 2016 pa še poletne olimpijske igre −, denar namenjati šolstvu in zdravstvu, je dejala, da sta »nogomet in šport simbola miru in miroljubnega sobivanja«.

Kljub spravljivm besedam pa je Rousseffova poudarila, da ne bo nemo opazovala nasilja, ki je med demonstracijami izbruhnilo v več brazilskih mestih. »Vlada ne more preprosto opazovati, da ljudje napadajo javno lastnino in na naše ulice prinašajo kaos« je dejala. Kljub temu je dodala, da Brazilija potrebuje energijo in kreativnost protestnikov. »Političnemu sistemu moramo vdahniti življenje in ga narediti bolj transparetnega in trpežnega za izzive, ki ga pestijo v državi z veliko neenakostjo med revnimi in bogatimi,« je še povedala.

Predsednica sicer s svojim nagovorom ni prepričala vseh protestnnikov. »Kar je povedala, je neuporabno,« je tako dejala ena od protestnic iz São Paula. »Štejejo le rezultati,« je dodala.

Brazilija se sicer danes pripravlja na nove množične proteste, ki so jih sklicali v številnih mestih, med drugim v São Paulu, Brasiliji, Belo Horizonteju in Salvadorju.