Brazilske ulice znova zasedli protestniki

V največjem brazilskem mestu Sao Paulo so se mirni protesti pred mestno hišo sprevrgli tudi v izgrede.

Objavljeno
19. junij 2013 11.24
FBL-WC2014-CONFED-PROTEST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Brasilia - Protesti, ki jih je spodbudil dvig cene javnega prevoza, pozneje pa so prerasli v izražanje splošnega nezadovoljstva z razmerami v državi, so se nadaljevali tudi drugo noč. Približno 50.000 ljudi je preplavilo osrednji trg v največjem brazilskem mestu Sao Paulo, o protestnih shodih poročajo tudi iz drugih koncev države.

Po poročanju BBC so manjše skupine zamaskiranih protestnikov poskrbele, da tokratni protest v Sao Paulu ni minil povsem mirno. Izgredi so izbruhnili pred mestno hišo, ki so jo protestnik začeli obmetavati s kamenjem. Policisti so se pred kameno točo in razjarjeno skupino ljudi, ki je poskušala podreti vhodna vrata, zatekla v stavbo. Skupina mirnih protestnikov je nato oblikovala verigo in poskušala izgrednikom preprečiti dostop do poslopja, pri tem pa so vzklikali »brez nasilja«. Pred besnenjem niso bili varni niti novinarji, zagorele so tudi nekatere policijske postaje in avtomobili.

Policija je sporočila, da so zaradi kraje iz trgovin z razbitim steklom sinoči aretirali štiri osebe, a poudarili, da so za to odgovorne manjše skupine ljudi.

Z nadaljevanjem protestov, s katerimi državljani med drugim zahtevajo boljši izobraževalni sistem in sistem javnega prevoza, se pritisk na vlado stopnjuje. Predsednica države Dilma Rousseff je sicer sinoči po našem času povedala, da so mirni protesti legitimen način izražanja nezadovoljstva in obljubila, da bo zahtevam protestnikov prisluhnila. Vodja njenega osebja pa je priznal, da bi bilo »domišljavo« od njih, če bi trdili, da vedo, kaj se pravzaprav dogaja. »Če ne bomo pazljivi, se bomo znašli na napačnem strani zgodovine,« je povedal.

Zaradi napovedi o novih protestih so politični predstavniki regionalni vlad na trnih. Guverner zvezne države Minas Gerais Antonia Anastasia je zato vlado pozval, naj vpokliče tudi vojsko, ki bo poskrbela za varnost. Vlada je zahtevam že ugodila, za varnost v petih največjih mestih v državi bodo tako skrbeli tudi pripadniki vojske.

Kot smo že poročali, so protesti zaradi dviga cene vozovnic javnega prometa pred desetimi dnevi - le nekaj dni pred začetkom pokala konfederacij - izbruhnili v Sao Paulu. Nemiri so se kmalu razširili še v ostala mesta, jeza protestnikov pa se je s cen prevoza prevesila še na okoli 15 milijard dolarjev, ki jih je brazilska vlada že zapravila za pripravo nogometnih prvenstev. Protestniki namreč menijo, da bi lahko ta sredstva veliko koristneje porabili za zdravje in kakovostno izobrazbo.