Breivikov napad na Utøyi »plan B«

Breivik se je za napad na Utøyi menda odločil potem, ko je spodletel njegov prvotni načrt.

Objavljeno
18. november 2011 17.34
Posodobljeno
18. november 2011 18.03
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Oslo − Norveški tabloid VG je danes razkril nekaj podrobnosti iz prvih zaslišanj desničarskega ekstremista Andersa Behringa Breivika, ki je julija z bombnim napadom v norveški prestolnici ubil osem ljudi, nato pa se podal še na strelski pohod na bližnji otok Utøya, kjer je ubil še 69 ljudi.

Kot poroča časnik, ki se sklicuje na policijske zapiske, se je Breivik za napad na otok odločil potem, ko je po radiu slišal, da bomba, ki jo je podtaknil nedaleč od poslopja norveške vlade v Oslu, ni uspela uničiti urada predsednika vlade Jensa Stoltenberga.

Tako policija kot Breivikov odvetnik Geir Lippestad sta v preteklosti sicer že večkrat namignila, da je imel napadalec v mislih več tarč, a podrobnosti nista pojasnila. Tabloid VG pa je danes poročal, da je hotel Breivik ubiti zunanjega ministra Jonasa Gahra Stoereja, ki je dan pred tragedijo obiskal otok, nekdanjega predsednika vlade Groja Harlema Brundtlanda, ki je bil na Utøyi le nekaj ur pred napadom, in vodjo podmladka delavske stranke Eskila Pedersena. Nihče med njimi v napadu ni bil poškodovan.

Breivik, ki trdi, da je na križarskem pohodu proti multikulturalizmu in muslimanski invaziji v Evropi, je 22. julija pred vladnim poslopjem v norveški prestolnici najprej sprožil avtomobil bombo, pri čemer je umrlo osem ljudi. Zatem se je podal na približno 40-kilometrov oddaljen otok, kjer je preoblečen v policista v uri in pol ubil 69 ljudi, večinoma mladoletnih pripadnikov podmladka vladajoče norveške delavske stranke.