BRICS še z voditelji Latinske Amerike

Predstavniki skupine Brics so včeraj potrdili ustanovite nove razvojne banke, ki naj bi služila kot protiutež Zahodu.

Objavljeno
16. julij 2014 14.30
BRAZIL-BRICS-ROUSSEFF
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Brasilia - Voditelji skupine Brics - Brazilije, Rusije, Indije, Kitajske in Južne Afrike - so se po končanem vrhu v obmorskem mestu Fortaleza danes preselili v brazilsko glavno mesto, kjer se bodo srečali še s kolegi iz Argentine, Čila, Kolumbije, Ekvadorja in drugih držav Latinske Amerika. Srečanje bo gostila brazilska predsednica Dilma Rousseff.

»Brazilija lahko zdaj dokaže, da je ne zanima le Brics, ampak da stavi tudi na večjo regionalno povezovanje,« je povedal brazilski profesor Oliver Stuenkel.

Srečanje v prestolnici je sledilo vrhu skupine, na katerem je peterica držav potrdila ustavitev razvojne banke s sedežem v Šanghaju. Osnovni kapital bo znašal 50 milijard ameriških dolarjev, vsaka država pa bi prispevala enakovreden delež. Ustanovili so tudi rezervni sklad s 100 milijardami kapitala.

Vodenje banke si bodo države izmenjale vsakih pet let, kot prvi pa bo na čelo novoustanovljene finančne institucije sedel Indijec.

Prvotna velikost rezervnega sklada za pomoč državam v sili bo po poročanju STA 100 milijard dolarjev, njegov namen pa je, da bo državam pomagal, da se izognejo kratkoročnim likvidnostnim pritiskom, da bo krepil globalno finančno varnostno mrežo in promoviral sodelovanje držav Bricsa.