Britanska vlada danes o referendumu o neodvisnosti Škotske

Britanski parlament bo najverjetneje dovolil referendum o neodvisnosti, a pod določenimi pogoji.

Objavljeno
09. januar 2012 14.56
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

London – Britanski premier David Cameron je danes povedal, da bodo morali Škoti o svoji prihodnosti odločiti kmalu, saj negotovost o usodi Združenega kraljestva škoduje gospodarstvu. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, bo britanska vlada izpeljavo referenduma o neodvisnosti najverjetneje dovolila pod določenimi pogoji.

Najverjetneje bo morala Škotska nacionalna stranka (SNP) referendum razpisati v roku 18 mesecev in ne leta 2014, kot je načrtovala SNP. Čez dve leti bo namreč od bitke pri Bannockburnu, ko so Škoti premagali Angleže, minilo 700 let. Prav tako bo moralo biti referendumsko vprašanje preprosto – ali naj Škotska ostane del Velike Britanije.

David Cameron sicer odcepitvi Škotske ostro nasprotuje, a poudarja, da negotovost škodi gospodarstvu. Po njegovih besedah se podjetniki že sprašujejo, ali naj investirajo v Škotsko. Včeraj je še zatrdil, da se premier zaveda, da si Škoti dejansko ne želijo popolnoma odcepiti od Britanije. Če do odcepitve pride, bo po njegovih besedah Velika Britanija »brezupno užaloščena«, saj bo s tem prekinjeno »najbolj uspešno partnerstvo v svetovni zgodovini «.

Namestnica škotskega premiera Nicola Sturgeon je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že povedala, da se Cameron poskuša vmešavati v Škotsko in voljo ljudstva.

Stranka SNP, ki jo vodi Alex Salmond, je na volitvah maja lani dobila absolutno večino. Salmond je že takrat obljubil, da bo v drugi polovici svojega mandata razpisal referendum o neodvisnosti. »Jasno je, vedno je bilo jasno. In čas je, da se vlada v Westminstru sprijazni, da ne gre za njih, pač pa za odločitev škotske vlade in Škotov,« je takrat pojasnil.

Pristojnosti škotskega parlamenta so trenutno omejene na izobraževanje, zdravje, okolje in pravo. Odločitve na ključnih področji, kot sta zunanja politika in obramba, pa še vedno sprejema britanska vlada. Po poročanju Guardiana zadnji rezultati javnih raziskav kažejo, da podpora samostojni Škotski sicer raste, a jo še vedno podpira manj kot polovica vprašanih – približno 32 odstotkov.