Bruselj naj bi bojkotiral nogometno prvenstvo v Ukrajini

Tako naj bi okrepili pritisk na ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča v primeru Julije Timošenko.

Objavljeno
03. maj 2012 19.02
P. Ž., Bruselj; Ma. Ja., Delo.si
P. Ž., Bruselj; Ma. Ja., Delo.si

Bruselj − Kot znamenje protesta proti obravnavi zaprte voditeljice opozicije Julije Timošenko bo Bruselj po poročanju več agencij bojkotiral del evropskega prvenstva v nogometu, ki bo potekal v Ukrajini. Tako naj bi še okrepili pritisk na ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča v primeru Timošenkove, ki gladovno stavka že od 20. aprila.

Predsednik komisije José Manuel Barroso med prvenstvom ne bo odpotoval v Ukrajino ali se udeležil prireditev, povezanih z njim. Enako je menda stališče vseh drugih komisarjev.

V več članicah EU sicer v zadnjem času potekajo žgoče razprave o bojkotu prvenstva. Poljska mu, denimo, nasprotuje, češ, razmere v Ukrajini niso takšne, da bi ga upravičevale. Bojijo se tudi, da bi tak korak utegnil zavirati Kijev pri približevanju Zahodu.

Na informacijo iz Bruslja se je nemudoma odzvala Ukrajina. Napovedani bojkot je označila za »uničujoč poskus politizacije športa, ki bo škodil medsebojnemu razumevanju in odnosom«. Ukrajinske oblasti so še sporočile, da voditelji Evropske unije s svojim pozivom ne ignorirajo le tisto, kar je v interesu Ukrajine, ampak nekaj, kar je v interesu vseh Vzhodnoevropejcev.

Putin Timošenkovi ponudil zdravljenje v Rusiji

Pred tem je napetosti poskušal nekoliko umiriti Vladimir Putin, ki bo čez nekaj dni znova prisegel kot ruski predsednik. Sporočil je namreč, da je Rusija pripravljena sprejeti Julijo Timošenko na zdravljenje, če bodo na to pristale ukrajinske oblasti, pa tudi voditeljica oranžne revolucije sama.

Putin je še dodal, da se ne strinja s pristopom Evropske unije. »Menim, da ne bi smeli pod nikakršnimi pogoji mešati politike, posla in ostalih zadev s športom,« je dejal.