Bruselj o aferi s konjskim mesom: »Zdravje ni ogroženo«

EU ima po besedah tiskovnega predstavnika »dober sistem sledljivosti hrane«.

Objavljeno
11. februar 2013 16.53
FRANCE-ROMANIA-FOOD-HEALTH-FILES
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Bruselj - Pri aferi s konjskim mesom ne gre za vprašanje ogroženosti zdravja, temveč za problem označevanja proizvodov, saj meso ni bilo pravilno označeno, so danes poudarili v evropski komisiji v Bruslju. »Ne gre za to, da bi bilo ogroženo zdravje,« je po pisanju Slovenske tiskovne agencije zatrdil tiskovni predstavnik komisarja za zdravje Tonia Borga, Frédéric Vincen. Pri tem je spomnil, da EU ne more prepovedati prodaje proizvoda na evropskem trgu, razen če je ogroženo zdravje potrošnikov. Sicer so za nadzor nad proizvodi pristojne članice unije. Te so sedaj v postopku preverjanja, kaj se je dejansko zgodilo in kdo je odgovoren za to, da so se v Veliki Britaniji lazanje iz konjskega mesa prodajale kot goveje.

EU ima po besedah tiskovnega predstavnika »dober sistem sledljivosti hrane«, ki se prodaja v njenih članicah, tako da bo najpozneje v nekaj dneh jasno, od kod izvira problem, še piše STA.

Članice unije si informacije o hrani in krmi izmenjujejo v okviru posebnega sistema za hitro obveščanje. »Lahko sledimo temu, kdo je kaj storil,« je dejal Vincent, a znova izpostavil, da je preverjanje in ukrepanje v rokah članic.

Afera je izbruhnila v Veliki Britaniji, kjer so odkrili, da je v lazanjah švedskega proizvajalca Findus, v katerih naj bi bila govedina, v resnici konjsko meso.

Konjske lazanje sta proizvedla švedsko in francosko podjetje Findus in Comigel. Meso pa je po navedbah francoskih oblasti prišlo iz Romunije preko ciprskega in nizozemskega trgovca ter francoskega dobavitelja Spanghero. Proizvajalca lazanj Findus in Comigel sta zatrdila, da sta žrtev prevare, in napovedala tožbe. Tudi dobavitelj Spanghero trdi, da je žrtev prevare, in pravi, da namerava tožiti romunskega dobavitelja.

Romunski premier Victor Ponta je sicer danes po pisanju Slovenske tiskovne agencije že zanikal odgovornost Romunije. Zatrdil je, da na romunskem ozemlju ni bilo nobene kršitve zakonov ali evropskih direktiv.

Romunski premier je krivdo zvrnil na Francijo, češ da so tam spremenili podatke o izvoru mesa. Francoska družba Spanghero po njegovih besedah tudi ni imela nobene neposredne pogodbe z romunskimi podjetji.

Francoski predsednik François Hollande pa je obljubil hitro preiskavo in napovedal sankcije, hkrati pa je francoske potrošnike pozval, naj kupujejo meso francoskega izvora.