Cesarskih osemdeset

Japonski cesar Akihito je ob jubileju naročil cesarski palači, naj objavi načrt za njegov pogreb.

Objavljeno
23. december 2013 18.10
JAPAN-ROYALS-EMPEROR
Z. B., zunanja politika
Z. B., zunanja politika

Tokio − Japonski cesar Akihito je danes praznoval 80. rojstni dan in na začetku svojega devetega desetletja povzel dogodke iz svojega življenja in svoj odnos s cesarico Mičiko. Ob jubileju je presenetil vso državo, ko je naročil cesarski palači, naj objavi načrt za njegov pogreb, to pa so v državi s čedalje starejšim prebivalstvom sprejeli kot dober primer odgovornega odnosa do neizogibnega konca.

Cesar Akihito je dovolj zdrav, da še vedno potuje po svetu in nekoliko bolj umirjeno opravlja naloge monarha. Toda potem ko so mu pred slabima dvema letoma vstavili srčni obvod, še pred tem pa operirali raka na prostati, ni več prepovedano misliti na konec življenja.

Tudi sam cesar Akihito se je odločil razbiti tabu, zato je uradu cesarske palače naročil, naj pripravi načrt za skromen pogreb, in tako še enkrat pokazal, da je precej drugačen od svojega očeta Hirohita, ki so ga oboževali kot polboga. Japonci so mu sicer z vzklikanjem »banzai« zaželeli še »deset tisoč let«, vendar so se strinjali z njegovim odnosom do smrti, saj so v državi, v kateri bo čez dvajset let vsak tretji prebivalec sodil med starejše ljudi, mlajše generacije čedalje bolj obremenjene tudi z urejanjem grobov. Pred dvema letoma so namreč z neko raziskavo ugotovili, da ima samo 60 odstotkov Japoncev pripravljenih svoj grob.

»Biti cesar je včasih zelo osamljeno opravilo,« je dejal Akihito novinarjem. »Toda s poroko sem dobil partnerico, ki se navdušuje nad istimi stvarmi kot jaz. Bila mi je v uteho in srečen sem, da sem imel ob sebi cesarico, ki je vedno spoštovala moj položaj in me podpirala,« je povedal.

Med opisovanjem preteklih dogodkov je cesar Akihito posebej poudaril, da je spomin na drugo svetovno vojno najtežji med vsemi. »V tej vojni je umrlo približno 3,1 milijona Japoncev,« je razlagal novinarjem. »Zelo težko mi je, kadar pomislim, da je toliko ljudi, ki so vsi imeli svoje sanje in upe, umrlo tako mladih.«