Češka: Zrušiti hotel Praha ali ne?

Od hotela za komunistično elito do hiš za novo elito.

Objavljeno
17. december 2013 18.30
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Praga – V elitnem delu češkega glavnega mesta stoji velik hotel Praga, zgrajen konec 70. let ekskluzivno za komunistično elito. V njem je spal sovjetski predsednik Leonid Brežnjev, po padcu komunizma pa tudi Tom Cruise in Nicole Kidman. Zdaj bi ga lastniki zrušili, vendar nekateri temu nasprotujejo.

Urad za prostorsko načrtovanje praškega okrožja šest je pred dnevi dovolil rušenje hotela Praga. Lastnik kompleksa na odlični lokaciji na obrobju mesta in s pogledom na praški grad je razvpito podjetje PPF Group najbogatejšega Čeha, tajkuna Petra Kellnerja.

Hotel so začeli graditi sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja in ga odprli leta 1981. Strošek gradnje je bil za takratne razmere astronomskih 800 milijonov kron. Namenjen je bil izključno uporabi članom komunistične partije in vlade, v njem so prebivale tudi pomembne tuje delegacije, med drugim je prespal voditelj Sovjetske zveze Leonid Brežnjev.

Po padcu režima so hotel kategorije petih zvezdic odprli za vse. V njegovih velikih in luksuzno opremljenih sobah so bivale številne znane osebnosti. Med snemanjem filma Misija nemogoče sta v predsedniškem apartmaju s 400 kvadratnimi metri prenočila tudi igralec Tom Cruise s takratno ženo Nicole Kidman. Zaradi zasebnega dvigala sta se lahko izogibala novinarjem.

Češki mediji poročajo o sumljivi poti lastništva hotela od četrti Praga šest prek skrivnostnih podjetij na Cipru do milijarderja Petra Kellnerja. Po špekulacijah čeških medijev bi lahko na zemljišču hotela zgradili več kot 200 luksuznih hiš, saj gre za najboljši predel Prage. Dodatna ugibanja sproža dejstvo, da ima v neposredni bližini hotela svojo vilo tudi Kellner.

Čeprav hotel zaradi njegove preteklosti mnogim Čehom vzbuja negativne spomine na prejšnji režim, rušenju nekateri arhitekti in zainteresirana javnost nasprotujejo, češ da je to značilna arhitektura tistega časa, poleg tega so bili pri gradnji uporabljeni najboljši materiali. Skupina umetnostnih zgodovinarjev, umetnikov, arhitektov in varuhov kulturne dediščine je zato na ministrstvo za kulturo vložila predlog, da bi hotel razglasili za kulturno dediščino.