Češki poslanci razpustili parlament

Poslanci so tlakovali pot predčasnim volitvam, ki jih bodo najverjetneje izvedli oktobra.

Objavljeno
20. avgust 2013 17.39
CZECH-POLITICS-PARLIAMENT
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Praga − Češki poslanci so pričakovano podprli samorazpustitev spodnjega doma parlamenta in s tem tlakovali pot predčasnim volitvam, ki jih bodo najverjetneje izvedli oktobra.

Odločitev je po poročanju tiskovne agencije AP v 200-članskem spodnjem domu parlamenta podprlo 140 prisotnih poslancev − kar je 20 več od zahtevane meje, tako imenovane ustavne večine −, sedem pa jih je glasovalo proti. Za samorazpustitev in posledično predčasne volitve so v skladu z napovedmi glasovali poslanci iz vrst socialdemokratov − tem raziskave javnega mnenja napovedujejo visoko zmago na predčasnih volitvah −, komunistov in stranke TOP 09.

Vodja socialdemokratov Bohuslav Sobotka je odločitev parlamenta pozdravil in jo označil za odločitev, ki bi jo morali vsi spoštovati. »Državljanom nudimo možnost, da se odločijo o prihodnosti Češke republike,« je dejal.

Sedaj je na vrsti češki predsednik Miloš Zeman, ki mora v skladu z ustavo najprej uradno potrditi samorazpustitev parlamenta, nato pa v 60 dneh določiti datum za nove volitve. Predsednik je sicer že pred dnevi napovedal, da bo v primeru samorazpustitve predčasne volitve razpisal za 25. in 26. oktober. Redne volitve so bile sicer predvidene za maj prihodnje leto.

Začetek konca politične krize?

Današnja odločitev poslancev spodnjega doma parlamenta bi po pisanju tiskovne agencije AFP lahko naredila konec večmesečni politični krizi, kateri se je Češka znašla po odstopu premiera Petra Nečasa. Tega je spodbudil škandal, v katerega je bila vpletena višja članica njegove administracije in ljubimka Jana Nagyova, ki so jo obtožili podkupovanja in zlorabe položaja.

Predsednik Zeman je zatem imenoval novo tehnokratsko vlado pod vodstvom Jirija Rusnoka, katere naloga je bilo zapolniti praznino, a je ta izgubila glasovanje o zaupnici. Več strank je zatem predlagalo predčasne volitve, vendar je bila pogoj za izvedbo le-teh samorazpustitev parlamenta.

Zmaga se obeta socialnim demokratom

Raziskave javnega mnenja kažejo, da se na predčasnih volitvah zmaga nasmiha socialnim demokratom. Tem se namreč po podatkih raziskave agencije ppm factum obeta 21 odstotkov glasov podpore; stranki TOP 09 se obeta deset, komunistom pa devet odstotkov glasov.

Zaradi škandala je, kot kažejo raziskave javnega mnenja, drago plačala Nečasova konservativna Demokratska državljanska stranka (ODS), sicer edina večja stranka, ki se ni pridružila pozivom po predčasnih volitvah in je pred glasovanjem zapustila sejo, − ankete ji namreč napovedujejo velik poraz oziroma zgolj šest odstotkov podpore volivcev.