Češki predsednik začel pogovore o novi vladi

Miloš Zeman se je danes sestal z Miroslavo Němcovo, kandidatko doslej vladajoče Državljanske demokratske stranke.

Objavljeno
21. junij 2013 19.12
CZECH-POLITICS-CORRUPTION
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Praga − Češki predsednik Miloš Zeman je z voditelji strank začel pogovore o možnih izhodih iz politične krize, v kateri se je država znašla po odstopu vlade Petra Nečasa. Kot piše Slovenska tiskovna agencija, se je Zeman v predsedniški poletni rezidenci v Lanyju pri Pragi tako danes sestal s predsednico parlamenta Miroslavo Němcovo, premiersko kandidatko doslej vladajoče Državljanske demokratske stranke.

Nemcovo češki mediji imenujejo Gospa Čista, saj ni bila vpletena v noben večji škandal, po drugi strani pa ji njeni nasprotniki očitajo neizkušenost. Danes jo je Zemanu kot uradno kandidatko za premierski stolček predstavil začasni vodja demokratske stranke Martin Kuba.

Zvečer pa se bo pri Zemanu mudil vodja liberalne stranke TOP 09 in češki zunanji minister Karel Schwarzenberg. Pogovore s preostalimi vodji strank češki predsednik načrtuje za konec tedna, piše STA.

Zeman ima sicer pri svoji odločitvi proste roke, dodaja STA. Za kandidata za premiera lahko imenuje kogar koli želi, ni pa skrivnost, da so njegovi odnosi z Němcovo precej napeti. Prav tako lahko do rednih volitev, ki so načrtovane za maj 2014, imenuje prehodno tehnično vlado, čeprav opozicija zahteva predčasne volitve.

Dosedanji premier Nečas je v ponedeljek uradno odstopil zaradi korupcijskega škandala, v katerega je bila vpletena njegova tesna sodelavka, vodja njegovega urada Jana Nagyova, ki ji med drugim očitajo, da je za osebne interese uporabila vojaško obveščevalno službo za nezakonito zasledovanje Nečasove soproge.