Čestitke Hollandu z vsega sveta

François Hollande je svojega tekmeca Nicolasa Sarkozyja premagal z 51.62 odstotki podpore.

pon, 07.05.2012, 10:08; spremenjen: 13:39

Francoske predsedniške volitve so vedno pomemben politični dogodek, izvolitev Francoisa Hollandea pa prihaja ob pomembnem trenutku za Francijo in Evropo, je v današnjem odzivu po poročanju STA poudaril predsednik republike Danilo Türk. Izrazil je tudi željo, da bi novi francoski predsednik obiskal Slovenijo, so sporočili iz urada predsednika republike.

Evropska unija, ki jo je prizadela gospodarska in finančna kriza brez primere, potrebuje ne le rešitve akutnih problemov, ampak tudi dogovore o dolgoročnih usmeritvah, ki bodo zagotovile gospodarsko rast, zaposlitve za mlade, socialno pravičnost in blaginjo za vse. Pri iskanju rešitev bo potrebno tesno sodelovanje vseh držav članic unije, meni slovenski predsednik.

Po besedah predsednika Türka Slovenijo in Francijo povezujejo tesni in prijateljski odnosi na dvostranski, evropski in mednarodni ravni. Strateško partnerstvo med državama, sklenjeno 7. marca 2011 v Parizu, pa je pomembna spodbuda za nadaljnjo krepitev odnosov na področjih skupnega interesa.

Pariz - Z vsega sveta se vrstijo čestitke novemu francoskemu predsedniku Françoisu Hollandu, ki je z 51,62 odstotki podpore volivcev porazil dosedanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Kot poroča francoska tiskovna agencije AFP, njegovo nasprotovanje strogim varčevalnim ukrepom, brez jasne strategije spodbujanja gospodarstva, pozdravljajo številni voditelji.

Zmagovalcu včerajšnjih volitev je tako že čestital belgijski premier Elio Di Rupo, ki je med predsedniško kampanjo v Franciji kot edini voditelje članice EU Hollandu izrekel podporo. Kot je povedal, se strinja s politiko, da mora iti proračunska disciplina z roko v roki s strategijo za gospodarsko rast. Hollandu je čestital tudi predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki je povedal, da podpira gospodarske cilje novega francoskega predsednika, ki bo uradno posle prevzel 16. maja. »Očitno je, da imamo skupni cilj - oživitev evropskega gospodarstva, ki bo zagotovila trajno ras. Te cilje moramo zdaj pretvoriti v konkretna dejanja,« je povedal Barroso.

Hollandu je včeraj čestital tudi ameriški predsednik Barack Obama. Zmagovalcu volitev je čestitala tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je Hollanda že povabila na obisk v Berlin.

Tesnejšega sodelovanja med Francijo in Britanijo si po zmagi kandidata francoskih socialistov obeta britanski premier David Cameron. Tudi italijanski predsednik vlade Mario Monti je izrazil upanje, na nadaljnje dobre odnose s Francijo. Ob zmagi je Hollandu čestital tudi španski premier Mariano Rajoy in voditelji držav Latinske Amerike.

Kitajska je v odzivu na zmago Hollanda danes sporočila, da je pripravljena na sodelovanje s kandidatom francoskih socialistov. Kot so sporočili iz zunanjega ministrstva, se bodo še naprej prizadevali za »zdrave« odnose s Francijo.

Hollandu je čestital tudi izraelski premier Benjamini Netanjahu, ki upa, da bosta državi še naprej ohranjali ohranjali dobre odnose. »Odnosi med Izraelom in Francijo so bili vedno prijateljski in tako bo tudi ostalo,« je dejal izraelski premier.

Na francoske volitve se je odzval tudi Iran, ki je izrazil upanje, da so volitve začetek »novega veka« odnosov med Iranom in Francijo. »Poraz Nicolasa Sarkozyja je poraz njegove zgrešene politike, zato upamo, da bo politika Françoisa Hollanda popravila napake iz preteklosti,« je povedal iranski zunanji minister Ramini Mehmanparast.

Prijavi sovražni govor