Chávez v četrtek ne bo zaprisegel

Njegovi politični privrženci pojasnjujejo, da venezuelska vlada s prestavitvijo inavguracije ne krši ustave.

Objavljeno
08. januar 2013 10.59
Posodobljeno
08. januar 2013 11.05
VENEZUELA-POLITICS-CHAVEZ-HEALTH
Mo. B., Mo. Z., Delo.si
Mo. B., Mo. Z., Delo.si

Caracas – Dva dni pred predvideno slovesno prisego predsednika, je venezuelska vlada po poročanju BBC sporočila, da Hugo Chávez v četrtek ne bo zaprisegel kot venezuelski predsednik. Po operaciji namreč še vedno ostaja v bolnišnici na Kubi.

Njegovi politični privrženci so že pred tem pojasnjevali, da bodo slovesno prisego prestavili, če predsednik ne bo pri močeh, da bi uradno prevzel še četrti predsedniški mandat.

Predsednik narodne skupščine Diosdado Cabello je danes vse Chávezove privržence pozval, naj v četrtek z množičnim shodom izkažejo podporo predsedniku. »Vsa Venezuela se bo zbrala pred predsedniško palačo, vsi, ki podpirajo našega predsednika,« je povedal.

Cabello je znova poudaril stališče vlade, da vlada s prestavitvijo inavguracije ne krši ustave, saj ta dopušča tudi poznejšo prisego pred vrhovnih sodiščem. To stališče je uradno podprl tudi urugvajski predsednik Jose Mujica, ki je že sporočil, da se bo udeležil četrtkovega shoda v Caracasu. Venezuelska vlada je medtem pridobila tudi podporo Brazilije, ki je sporočila, da je prestavite inavguracije zakonita ter da stabilnost države zaradi tega ne bo ogrožena. Kot je pojasnil eden od glavnih svetovalcev brazilske predsednice, venezuelska ustava namreč dopušča in predvideva daljšo odsotnost predsednika.

Cerkev: kršenje ustave moralno nesprejemljivo

V spor med venezuelsko vlado in opozicijo je po počanju francoske tiskovne agencije AFP prvič posegla tudi katoliška cerkev, ki je vlado opozorila, da bi bila kršite ustave »moralno nesprejemljiva«, hkrati pa opozorila, da bi dolgotrajna odsotnost Cháveza lahko ogrozila stabilnost države.

Predstavnik venezuelske opozicije je sicer že konec tedna vlado opozoril, da bodo v nedeljo ulice zavzeli protestniki, če 10. januarja Chávez ne bo prevzel novega šestletnega predsedniškega mandata.

Zdravstveno stanje predsednika nespremenjeno

Venezuelski predsednik Hugo Chávez še vedno okreva na Kubi. Zadnji operaciji je namreč sledila huda okužba dihal. Vlada je z informacijami o njegovem zdravstvenem stanju izredno skopa, kar ji opozicija očita. »Javnost je zmedena, dobršen del ljudi pa je tudi jezen, saj doslej niso izdali enega uradnega poročila o njegovem zdravstvenem stanju,« je dejal Julijo Borges, predstavnik opozicijske stranke Najprej pravičnost. Minister za informiranje Ernesto Villegas je sicer včeraj zatrdil, da se po zadnjem zapletu zdravstveno stanje predsednika ni poslabšalo, piše AFP.