Čile: z zahtevami po boljši izobrazbi se vrstijo tudi aretacije

Policija je v Santiagu aretirala 113 študentov in dijakov, ki od oblasti zahtevajo boljše in cenejše šolanje.

Objavljeno
24. avgust 2012 11.02
TOPSHOTS-CHILE-EDUCATION-PROTEST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Santiago - Študenti in dijaki tudi po letu dni protestov in nasilja še niso popustili pod pritiski oblasti. V čilski prestolnici so tako včeraj znova zahtevali boljše in predvsem cenejše izobraževanje.

Na ulicah Santiga se je tako po poročanju Al Džazire sinoči zbralo približno 4500 ljudi, a so se protesti znova sprevrgli v nasilje. V bližini predsedniške palače La Moneda je skupina zakritih protestnikov policiste začela obmetavati s kamenjem in plastenkami napolnjenimi z barvo. Varnostne sile so se na izgrede odzvale z vodnimi topovi in solzivcem. Po dveh urah in več desetih aretacijah je promet v prestolnici Čila znova stekel normalno. Po podatkih policije je večina aretiranih mladoletna.

Včerajšnji nemiri so izbruhnili le teden dni po tem, ko je policija vdrla v eno od srednjih šol v središču Santiaga in aretirala 139 ljudi. Študenti, ki so zahtevali bolj pravično izobraževalno politiko, so namreč zasedli tamkajšnje šolske prostore.

Študentske organizacije še ne nameravajo utihniti, za torek so tako že sklicale nove proteste. Mladi Čilenci so k reformam v izobraževanju začeli pozivati že pred letom dni. Zahtevajo namreč, da država odpravi izobraževalni sistem, ki izhaja še iz obdobja med letoma 1973-1990, ko je državi vladal diktator Augusto Pinochet. Glavno vlogo v izobraževanju mladih Čilencev ima zasebno šolstvo, ki pa je za številne predrago. Javno šolstvo ostaja odrinjeno na stran in se iz leta v leto spopada s pomanjkanjem sredstev.