Ciper prevzema predsedovanje EU

Glavni izziv za ciprsko predsedstvo bo doseči dogovor o prihodnjem večletnem proračunu unije.

Objavljeno
30. junij 2012 22.36
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Bruselj - Predsedovanje EU danes za pol leta prevzema Ciper, od koder je po pisanju Slovenske tiskovna agencije ta teden prišel že peti klic na pomoč iz območja evra. Ciprske težave so sicer le kaplja v morje problemov območja evra, ki bodo glavna evropska tema tudi v prihodnjih mesecih. Glavni izziv za ciprsko predsedstvo bo doseči dogovor o prihodnjem večletnem proračunu unije.

Kot Grčija, Irska, Portugalska in Španija je tudi Ciper dolgo okleval s prošnjo za pomoč od članic območja evra, saj bodo z njo državi vsiljeni boleči varčevalni ukrepi in reforme. Vlada, ki jih sprejme, je običajno kaznovana na volitvah in Ciprčani bodo volili čez osem mesecev. Ciper se sicer po pisanju STA pogaja tudi za dvostranska posojila od Rusije in Kitajske. Od Rusije je lani že dobil 2,5 milijarde evrov, posodila pa naj bi mu še pet milijard. A kljub temu so težave dovolj velike, da je v ponedeljek vendarle zaprosil tudi za pomoč območja evra in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Tako bo prva država, ki bo predsedovala EU z mednarodno finančno pomočjo.

Dogovor o proračunu

Ciprsko predsedovanje bo zaradi finančnih težav verjetno skromnejše, kot bi bilo sicer. Kako bodo obiski trojke EU in IMF vplivali na učinkovitost ciprskih uradnikov, je na tej točki težko oceniti, a ciprski diplomati zatrjujejo, da pomoč ne bo vplivala na njihovo predsedovanje.

Glavni izziv ciprskega predsedovanja bo tako doseči dogovor o večletnem proračunu unije za obdobje 2014-2020. Začenjajo se prava pogajanja o številkah, ki so vselej zelo burna. Voditelji članic unije bodo o tem razpravljali oktobra, decembra pa naj bi že dosegli dogovor, čeprav je ta cilj zelo ambiciozen. Bolj verjetno je, da bo dogovor dosežen šele prihodnje leto.

Spor s Turčijo

Senco na ciprsko predsedovanje sicer meče tudi spor s sosedo Turčijo glede od leta 1974 razdeljenega otoka. Ankara je napovedala, da bo med predsedovanjem Cipra zamrznila odnose s predsedstvom in komunicirala le z drugimi institucijami EU.

Ciper, ena najmanjših članic unije in tretje najmanjše evropsko gospodarstvo, bo Svetu EU predsedoval prvič, osem let po vstopu v unijo. Predsedovanje bo prevzel od Danske, čez pol leta pa ga bo predal Irski. Poleg tega bo po letu in pol EU tokrat spet predsedovala država, ki je v območju evra. Predhodnice Cipra - Danska, Poljska in Madžarska - evra namreč niso uvedle, še piše STA.