Ciprski finančni minister Saris odstopil

Minister je bil v preteklosti predsednik banke Laiki, katere propad je pomembno prispeval k finančnemu zlomu države.

Objavljeno
02. april 2013 17.19
CYPRUS-MINISTER/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Nikozija − Ciprski finančni minister Mihalis Saris je danes odstopil. Kot je pojasnil, je eden od razlogov za odločitev dejstvo, da je bil v preteklosti predsednik banke Laiki, katere propad je pomembno prispeval k finančnemu zlomu države, piše Slovenska tiskovna agencija.

Ciprski predsednik Nikos Anastasiades je Sarisov odstop sprejel. Ob tem se mu je zahvalil za njegov velik prispevek v »zahtevnih pogajanjih« s trojko mednarodnih posojilodajalcev.

Sarisa bo nasledil dosedanji minister za delo Haris Georgiades, je pojasnil tiskovni predstavnik Anastasiadesa Hristos Stilianides.

Na Cipru razčiščevanje spornih kreditov in dvigov denarja

Ciprske oblasti so danes sicer sprožile sodno preiskavo domnev o dvigih velikih vsot denarja iz finančnih ustanov Bank of Cyprus in Laiki, še preden so sredi marca na otoku zaprli vse banke. Anastasiades je tričlansko komisijo pozval, naj pri tem prednostno preiščejo dejanja tako njega samega kot članov njegove družine.

Kot so razkrili mediji, so nekatera ciprska in evropska podjetja tik pred zaprtjem bank na Cipru prenakazala okoli 700 milijonov evrov v tujino. Za ta korak naj bi se odločili tudi številni politiki, med njimi tudi sorodniki Anastasiadesa.

Ciper je ob tem danes omilil nekatere omejitve kapitalskih tokov, s pomočjo katerih so želele oblasti preprečiti hiter odliv kapitala iz države. Centralna banka je omejitev na transakcije podjetij zvišala s 5000 na 25.000 evrov, ljudje pa lahko po novem izdajajo čeke v višini do 9000 evrov.

Predstavnik ciprske centralne banke Jiangos Demetriu je za državni radio povedal, da bodo lahko varčevalci največje ciprske banke Bank of Cyprus dostopali do desetih odstotkov depozitov, ki presegajo 100.000 evrov.